Mange kokke… eller et trehovedet uhyre

DEBAT: Rollerne som el-, varmeproducenter og miljøcentrer er svær, når forbrændingsanlæggene er underlagt modsatrettede lovgivnings-sæt. Hvis ikke der sker ændringer, kan det ende med, at Europas mest miljøvenlige anlæg står tomme.

I disse dage indskrænker Miljøministeriet den hidtidige mulighed for at importere affald til forbrænding til en snæver dispensationsadgang. Importen kunne ellers både bruges til at udnytte forbrændingsanlæggenes fulde kapacitet og hjælpe affaldskunderne til en lavere pris.

Ulla Röttger
Direktør I/S Amagerforbrænding
Af Ulla Röttger,
Direktør I/S Amagerforbrænding

Affaldsforbrændingsanlæggene håndterer hvert år godt 3 millioner tons affald til forbrænding, producerer omkring 4 % af strømmen i Danmark og godt 20 % af fjernvarmen. 4/5 af sektoren er kommunal, mens resten er privat.

Vi er miljøanlæg, fjernvarmeproducenter og el-producenter. Hvilken lovgivning skal være den styrende?

Forbrændingsanlæggene bliver reguleret fra alle tre sektorer - affald, varme og el. Bliver regnet som del af miljøsektoren, men er i betydeligt omfang underlagt energilovgivningen og -planlægningen. Uden særlig koordinering på tværs, skaber disse forhold en umulig situation for forbedringer.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024