Minister tavs om mulig overtrædelse af miljøregler ved opsætning af havvind

Regeringen vil ikke svare på, hvordan den forholder sig til flere eksperters advarsel om, at opstillingen af danske havvindmøller kan være sket i strid med centrale miljøregler. Folketinget afkræver nu svar.

Energiminister Lars Aagaard (M) vil ikke forholde sig til, at dansk havvind kan være sat op i strid med miljøregler. Folketinget afkræver nu svar fra ministeren. 
Energiminister Lars Aagaard (M) vil ikke forholde sig til, at dansk havvind kan være sat op i strid med miljøregler. Folketinget afkræver nu svar fra ministeren. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Regeringen ønsker ikke at forholde sig til, at danske havvindmølleparker kan være blevet sat op i strid med centrale miljøregler, der er til for at beskytte naturen.

Klima- og energiminister Lars Aagaard (M) afviser således at stille op til interview om sagen.

Sagen kort

I 2022 blev Kammeradvokaten bedt af Energistyrelsen om at undersøge styrelsens praksis for miljøkonsekvensvurderinger af olie- og gasprojekter i perioden fra 1988 til 2022.

Det skete, fordi styrelsen havde fået mistanke om, at der var sket fejl i sagsbehandlingen.

I januar 2023 bekræftede Kammeradvokaten så mistanken i en undersøgelse, hvor det fremgik, at den danske stat har handlet i strid med de europæiske miljøregler, som er til for at beskytte naturen.

Fejlen består konkret i, at Energistyrelsen ikke har foretaget de nødvendige miljøvurderinger - de såkaldte VVM-undersøgelser - af de konkrete projekter, men i stedet lavet mere generelle undersøgelser af, hvordan projekterne potentielt kunne ende med at se ud.

Undersøgelsen fra 2023 omhandlede imidlertid kun projekter under A. P. Møller Mærsks eneretsbevilling til olie- og gasjagt i Nordsøen.

I en supplerende undersøgelse i august 2024 konkluderede Kammeradvokaten derfor videre, at de samme fejl og regelbrud er blevet begået i forbindelse med de øvrige tilladelser, der er givet til at udvinde olie og gas i både Nordsøen og Østersøen i samme periode.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024