S: Afskaf starthjælp og kontanthjælpsloft

FINANSLOV: Socialdemokraterne lægger i partiets finanslovsudspil op til blandt andet at afskaffe starthjælpen og kontanthjælpsloftet. Men VKO-blokken siger nej.
Når Morten Bødskov sidst på efteråret går gennem døren til Finansministeriet for at forhandle finanslov, vil han blandt andet foreslå en afskaffelse af starthjælpen og kontanthjælpsloftet.
Når Morten Bødskov sidst på efteråret går gennem døren til Finansministeriet for at forhandle finanslov, vil han blandt andet foreslå en afskaffelse af starthjælpen og kontanthjælpsloftet.
Anders Agner Pedersen

Oven på weekendens partikongres havde Socialdemokraterne mandag kaldt til pressemøde, hvor deres finanslovsudspil blev præsenteret. Partiformand Helle Thorning-Schmidt deltog ikke selv, men havde i stedet overladt showet til løjtnanterne Henrik Sass Larsen og Morten Bødskov.

De kunne således fremlægge en finanslov, der på mange områder går hånd i hånd med den finanslov, som SF for få dage siden fremlagde. Et af punkterne, hvor de to partier er rørende enige, er forslaget om at afskaffe starthjælp, kontanthjælpsloft og 300-timers-reglen. Så er det hensigten, at folk, der er omfattet af disse regler, fremover skal modtage almindelig kontanthjælp. Det var derfor også en tilfreds SF-gruppeformand, som Altinget.dk talte med efter pressemødet.

En del af integrationsudspillet med SF
"Det er et led i vores fælles integrationsudspil. Det er en udløber af denne aftale. VK vil selvfølgelig ikke være med på denne galej, men det er også derfor vi siger til vælgerne, at vi må have et andet flertal. Det er det, der er signalet. Og med det her garanterer vi, at efter et valg, så vil starthjælp, kontanthjælpsloftet og 300-timers-reglen blive fjernet," sagde en glad Ole Sohn, der generelt var godt tilfreds med broderpartiets finanslovsudspil. Også hos de gamle regeringskolleger fra Det Radikale Venstre, var der opbakning til forslaget.

Radikal tilfredshed
"Det matcher 110 procent et forslag på den radikale finanslov. Så det er vi helt tilfredse med. Og det er ikke første år, vi forslår det. For vi mener ikke, at det gavner de mennesker, som er omfattet af de regler. Og jeg vil tro, at det bliver noget af det første, der bliver fjernet, når vi har et nyt flertal," forudså den radikale næstformand Morten Østergaard.

Det her handler om, at vi ønsker at bekæmpe det stigende fattigdomsproblem, som er i Danmark. Derfor håber vi på, at der kan indgås en aftale med regeringen. Men når man ser på historikken, så er chancerne meget små.

Thomas Adelskov
Arbejdsmarkedsordfører, Socialdemokraterne

VKO vender tommelfingeren nedad
Men de færreste træer vokser jo ind i himlen. For hverken regeringen eller Dansk Folkeparti vil høre tale om forslaget, hvorfor der ikke er flertal for forslaget på nuværende tidspunkt.

"Jeg synes, at de aftaler og ordninger, vi har, fungerer udmærket. Og jeg synes også, at ordningerne viser, at der er mange, der finder arbejde, eller i hvert fald opfylder minimumskravene for at vise, at man står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er jo ikke meningen, at vi skal have et system, hvor folk ikke behøver tænke på at komme i arbejde igen, fordi de er sikret et bestemt beløb, uanset hvad de gør. Vi deler absolut ikke Socialdemokraternes synspunkt om, at det er klogest at lade alle modtage almindelig kontanthjælp, for det med starthjælp er indført for at det ikke skulle være attraktivt økonomisk at komme til Danmark, så vi undgik økonomiske flygtninge. Det bliver ikke med Dansk Folkepartis stemmer, at de får gennemført det her," var meldingen fra DF's arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted. Et synspunkt, som hans konservative ordførerkollega Knud Kristensen bakkede op op.

"Jeg synes, at det er lidt for moderne. Det synes jeg. Så enkelt kan man ikke bare gå ind og så med et pennestrøg ændre på det regelsæt, som vi har netop omkring de spilleregler, som er fastsat på nuværende tidspunkt. Det vil ikke bære igennem, det her. Det ligger fast. Det vil ikke kunne lade sig gøre. Vi afviser forslaget. Det gør vi," sagde Knud Kristensen, og sørgede dermed for at fælde træet, før det ragede op i skyerne. Til stor skuffelse for Socialdemokraterne.

Beklageligt, at DF ikke vil være med
"Jeg beklager, at DF ikke vil være med, og jeg kan ikke forstå hvorfor. Jeg synes ikke, at vi i det danske samfund kan være bekendt, at vi på den måde isolerer og marginaliserer kontanthjælpsmodtagere. Så jeg synes, at de burde overveje det med dem selv. Det her handler om, at vi ønsker at bekæmpe det stigende fattigdomsproblem, som er i Danmark. Derfor håber vi på, at der kan indgås en aftale med regeringen. Men når man ser på historikken, så er chancerne meget små," lød det afdæmpet fra den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører, Thomas Adelskov, efter at VKO-blokken havde svinget øksen over forslaget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Sohn

Bestyrelsesformand, Dansk Producentansvar, Bestyrelsesmedlem, DanPilot, Adm. direktør, Sohn Consulting, forfatter, foredragsholder
HF (Gedved Seminarium. 1973), jord- og betonarbejder (1976)

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Knud Kristensen

Fhv. borgmester (K), Vesthimmerland Kommune
Jyske Trænregiment (1973), murermester (1975)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024