Mandag blev fagbevægelsen hårdt såret i kampen om de ledige

Regeringens ekspertgruppe blev set som en historisk mulighed i fagbevægelsen for at få mere indflydelse i beskæftigelsespolitikken. Det endte dog med nogle anbefalinger til en jobreform, som FH’s næstformand nærmest betegner som et angreb på a-kasserne og den danske flexicurity-model.

Formand for regeringens ekspertgruppe, økonom og tidligere vismand Claus Thustrup Kreiner, fremlagde mandag sine anbefalinger til en ny beskæfitgelsesindsats.
Formand for regeringens ekspertgruppe, økonom og tidligere vismand Claus Thustrup Kreiner, fremlagde mandag sine anbefalinger til en ny beskæfitgelsesindsats.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Knap var mandagens pressemøde med regeringens ekspertgruppe gået i gang, før det piblede frem med reaktioner fra landets fagforeninger på anbefalingerne om ny jobreform.

Her havde man blandt andet håbet, at a-kasserne igen kunne få det fulde ansvar for deres ledige medlemmer, men blev slemt skuffet. Tværtimod slog ekspertgruppens formand Claus Thustrup Kreiner fast, at a-kasserne ikke er bedre til at få ledige i job.

"Der er ingen grund til at tro, at der er positive effekter ved at få de ledige over i a-kassen. Det er der lavet en evaluering af efter alle kunstens regler," sagde Claus Thustrup Kreiner efter pressemødet med henvisning til et forsøg af otte udvalgte a-kassers arbejde, som eksperterne har inddraget.

Samtidig foreslog han, at dagpengemodtagerne først bør have ret seks ugers selvvalgt uddannelse efter 26 uger frem for fem uger som i dag. I det hele taget skal en stor del af den tre milliarder kroner dyre besparelse findes ved at fjerne muligheden for kortere kurser.

Ekspertgruppen lader dog a-kasserne beholde ansvaret i de første tre måneder som i dag og anbefaler samtidig, at de også skal tage sig af sygemeldte dagpengemodtagere.

Læs også
 

Kampen om politikernes gunst 

Ikke desto mindre var det en særdeles kritisk fagbevægelse, der mandag modtog anbefalingerne og nu håber, at politikerne vil gå i en markant anden retning.

I Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) ser næstformand Nanna Højlund tilmed risiko for, at anbefalingerne udvisker forskellen mellem a-kasser og kommuner, og at færre derfor vil melde sig ind.

"Det vil sætte hele vores flexicurity-model på spil. Nu skal vi nærlæse rapporten, men umiddelbart ser vi den her frisættelse som noget, der vil komme kommunerne til gavn fremfor de ledige, som risikerer at blive tabt på perronen," siger hun og uddyber: 

"Vi har lige fået 1200 ledige slagteriarbejdere fra Danish Crown. Skal de vente nu et halvt år på at få et kursus, så de kan få et nyt job? Det er jo dybt problematisk."

Også i den tværfaglige a-kasse Krifa - der ellers ofte er uenig med FH - er formand Jane Heitmann yderst kritisk.

"Regeringens ekspertgruppe overhører fuldstændigt markedets stemme og holder fast i et dyrt og bureaukratisk system, hvor både kommunerne og a-kasserne fortsat skal involveres i det samme ledighedsforløb. Det er ikke efterspurgt, det er dyrt og skaber ugennemsigtighed for forsikringstagerne i forhold til, hvem der har ansvaret for indsatsen," siger hun i en udtalelse.

Læs også

Hos Magistrenes A-kasse sender forkvinde Helene Caprani også en direkte appel til Folketingets partier, som nu skal beslutte, hvorvidt anbefalingerne skal føres ud i livet.

"Vi håber inderligt, at politikerne viser sig at være endnu mere modige end ekspertgruppen," skriver hun i en udtaleles med henvisning til at a-kassernes rolle.  

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), mens beskæftigelsesordfører Jens Joel (S) oplyser, at regeringen nu vil nærlæse rapporten og sende den i ekstern høring for at få endnu flere input. 

Høringsperioden ventes først slut til efteråret, hvorefter de politiske forhandlinger kan starte.

Du kan læse alle anbefalingerne her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Thustrup Kreiner

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Uni., leder, Grundforskningscentret Center for Economic Behavior and Inequality, Formand, Ekspertgruppen for Fremtidens Beskæftigelsesindsats 2023-
cand.polit. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i økonomi (Københavns Uni. 1998)

Nanna Højlund

Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), forkvinde, Sosu H (2018-), medlem, 2030-panelet, formand, Arbejdermuseet
pædagogmedhjælper, Master i public administration (CBS 2013)

Jane Heitmann

Formand, Krifa, Sclerosehospitalerne og Vælg Klogt, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024