300-timers-reglen presser folk i arbejde - og fattigdom

NYHED: En tredjedel af de personer, der mister kontanthjælp på grund af 300-timers-reglen, kommer i arbejde, viser ny undersøgelse. Men de resterende bliver blot fattigere, og det er stærkt bekymrende, siger socialrådgiverne.
Det er hovedsageligt indvandrerkvinder, der bliver ramt af 300-timers-reglen. Ny undersøgelse viser, at en tredjedel af netop de personer bliver presset i arbejde.
Det er hovedsageligt indvandrerkvinder, der bliver ramt af 300-timers-reglen. Ny undersøgelse viser, at en tredjedel af netop de personer bliver presset i arbejde.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Det er vældig bekymrende, at vi tager penge fra de allersvageste, og med denne ordning kan vi konstatere, at de er blevet fattige. Det er set i en socialpolitisk sammenhæng dybt problematisk.

Bettina Post
Konstitueret formand i Dansk Socialrådgiverforening
Fakta

Fakta om 300-timers-reglen:

300-timers-reglen betyder, at et ægtepar på kontanthjælp begge skal have arbejdet mindst 300 timer i løbet af to år for at modtage kontanthjælp. Hvis ikke de opfylder kravet, mister ægteparret den ene kontanthjælp.

Siden ordningen trådte i kraft i den 1. april 2007 har 686 ægtepar mistet den ene kontanthjælp. Det er hovedsageligt indvandrere fra ikke-vestlige lande, der har mistet kontanthjælpen.


Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Når kontanthjælpen lukkes af som følge af 300-timers-reglen bliver presset på privatøkonomien så stort, at en tredjedel finder ud på arbejdsmarkedet.

Det viser en interviewundersøgelse lavet for Arbejdsdirektoratet af SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd efter interview med 1.124 personer.

Undersøgelsen, der udkommer i dag tirsdag, viser, at en tredjedel af af de gifte kontanthjælpsmodtagere, der mistede kontanthjælpen som følge af 300-timers-reglen, er kommet i arbejde et halvt år efter. En tilsvarende tredjedel er helt uden for arbejdsstyrken og heller ikke i uddannelse og får dermed ingen penge fra det offentlige.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024