Civilsamfundets Brancheforening efter SSA: “En meget stor sejr – som stadig kræver knofedt i opløbet.”
Brancheforeningens forperson Laila Walther kan både se ost og huller, efter at regeringen sammen med en lang række partier torsdag præsenterede næste års aftale for SSA-reserven. Aftaleteksten nævner specifikt en model for grundfinansiering. Altinget har spurgt hende, hvordan hun ser på aftalen.
Gitte Skotby-Young Ballenstedt
RedaktørHvad er din umiddelbare reaktion på SSA-aftalen for næste år?
“To forskellige ting: På den ene side er det for os en meget stor sejr, at der står i aftaleteksten, at alle partier er enige om en ny finansieringsmodel, som skal afspejle regeringsgrundlaget.
På den anden side står vi igen med en aftale, hvor nogen har fået og andre ikke har – hvor dem, der ikke fået, ikke kan få forklaring, fordi det stadig er foregået på ‘den gamle måde’”
Føler du dig helt overbevist om, på baggrund af aftaleteksten, at det i år er sidste gang, SSA-midlerne bliver fordelt, som de gør nu?
“Nej, det tænker jeg kommer til at kræve knofedt. Vi skal aktivt fastholde kontakten til politikerne og ministeriet, for hvis vi ikke fastholder presset, står de uforberedte til næste år. I teksten står Parterne drøfter den konkrete model i forbindelse med aftale om udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2025-2028 - men der skal jo være noget at drøfte. Så der er stadig en risiko for, at det ikke lykkes.”
Er der nogle aspekter i forhold til finansieringsmodellen, du er bekymret for?
“Der er da masser af ting. Jeg er for eksempel bekymret for, at det der står noget aftaleteksten som kan forstås som at rammen er 180 mio kroner. Men den er jo politisk sat, og i virkeligheden burde man tage udgangspunkt i, hvad det mindste beløb der kan gives til grundfinansiering og hvilke organisationer, der skal omfattes, og så regne den anden vej.”