Danskerne er uenige med Claus Hjort om lønloft

KONTANTHJÆLP: Et flertal af danskerne og Venstres egne vælgere mener i strid med Claus Hjort Frederiksen (V), at kontanthjælpsmodtagere skal kunne tjene mere end syv kroner i timen efter skat.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) udfordres af ny meningsmåling. Et flertal af danskerne vil gerne lade udsatte kontanthjælpsmodtagere tjene mere end i dag.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) udfordres af ny meningsmåling. Et flertal af danskerne vil gerne lade udsatte kontanthjælpsmodtagere tjene mere end i dag. Foto: Pressefoto

Af Øjvind Hesselager 

Hele 68,5 procent af danskerne mener, at socialt udsatte kontanthjælpsmodtagere skal have mulighed for at tjene mere end de nuværende syv kroner efter skat - oven i kontanthjælpen - hvis de laver et stykke arbejde.

Godt 60 procent af Venstres vælgere støtter standpunktet. Det viser en undersøgelse foretaget af A&B-Analyse for Altinget.

Tallene bakkes op af soc. lektor Finn Laursen, leder af socialrådgiveruddannelsen ved Institut for sociologi, socialt arbejde og organisation ved Aalborg Universitet.
"Alle løsninger, der letter vejen fra at være offentligt forsørget til at være selvforsørgende, vil virke integrerende på denne gruppe mennesker. Og det er jo hele målsætningen med regeringens politik," siger Finn Laursen.

Claus Hjort Frederiksen må justere sit standpunkt. Han er presset af intern modstand i Venstre. Han er presset af en undersøgelse, hvor danskerne er imod ham. Og han er presset af en forsker, der har erfaring på området.

Eigil Andersen
Arbejdsmarkedsordfører, SF

SF: pres på beskæftigelsesministeren
SFs arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen påpeger, at undersøgelsen sætter øget pres på beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens holdning. Ministeren - der foreløbig ikke har ønsket at kommentere undersøgelsen - har tidligere blankt afvist at lade kontanthjælpsmodtagere, der tager et arbejde, tjene mere end syv kroner i timen efter skat og arbejdsmarkedsbidrag.

"Undersøgelsen dokumenterer, at danskerne har en meget stor praktisk forståelse af kontanthjælpsmodtagernes situation," siger Eigil Andersen.

Han mener, at Claus Hjort Frederiksen er direkte "smålig", når han ikke vil acceptere, at kontanthjælpsmodtagere skal sidde tilbage med mere end syv kroner mere i timen efter skat og arbejdsmarkedsbidrag, hvis de bevæger sig ud i arbejdsmarkedet.

"Alle kan jo se, at det er grinagtigt."

Mere løn giver anerkendelse
Claus Hjort Frederiksen har i november 2008 forklaret i et §20-spørgsmål, at højere løn vil gøre det for attraktivt for kontanthjælpsmodtagerne at supplere kontanthjælpen med deltidsarbejde, hvilket vil være unfair over for de lavtlønnende.

Det standpunkt er internt i Venstre blevet udfordret af socialordfører Ellen Trane Nørby og arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg. Soc. lektor Finn Laursen påpeger, at der selv med mere i løn vil være langt op fra kontanthjælpsniveauet til lavtlønsområdet. 

"Der er stadigvæk er langt spring," siger han.

Finn Laursen understreger desuden, at det for mange kontanthjælpsmodtagere ikke kun handler om kroner og øre. Det handler om, at de vil føle sig mere motiverede til at blive selvforsørgende på sigt, hvis samfundet giver dem en gulerod i den svære overgangsfase.

"Jeg tror, det her ikke kun handler om penge, men i lige så høj grad om anerkendelse og identitet. Jeg har aldrig mødt nogen, der har pralet med, at de var på kontanthjælp."

Ingen er misundelige på hjemløse
Selv om beskæftigelsesministeren foreløbig ikke vil kommentere undersøgelsen, mener SF's Eigil Andersen, at ministeren inden længe må forholde sig til den voksende skepsis over for de gældende regler.

"Claus Hjort Frederiksen må justere sit standpunkt. Han er presset af intern modstand i Venstre. Han er presset af en undersøgelse, hvor danskerne er imod ham. Og han er presset af en forsker, der har erfaring på området," opsummerer Eigil Andersen.

"Han kan ikke blive siddende bag sit skrivebord med sine principper om, at lavtlønnede vil blive misundelige. Jeg tror ikke, der er nogen, der er misundelige på for eksempel hjemløse."

Dokumentation

Spørgsmål:
Skal socialt udsatte kontanthjælpsmodtagere have mulighed for at tjene mere end de nuværende syv kroner efter skat - oven i kontanthjælpen - hvis de laver et stykke arbejde?

  Total
 Ja 68.5
 Nej 20.7
 Ved ikke  10.9

 

 



 

  DF K  V LA S R SF EL
 Ja 55.8 65.9 60.1 100.0 75.1 79.1 75.7 90.3
 Nej 33.8 18.5 30.1 0.0 14.1 7.0 13.8 6.5
 Ved ikke 10.4 15.6 9.8 0.0 10.8 14.0 10.5 3.2

 

 

 



Antallet af besvarelser: 1270

Målingen er udført af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 7. til 13. januar 2009.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eigil Andersen

journalist (DJH 1976)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024