Det skal du holde øje med på socialområdet

ANALYSE: Der er klare, nye socialpolitiske retningslinjer i regeringsgrundlaget. Men der er også centrale spørgsmål, der mangler at blive besvaret.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann har ifølge hende selv gjort sig til bannerfører for en social genopretning af Danmark.
Social- og indenrigsminister Karen Ellemann har ifølge hende selv gjort sig til bannerfører for en social genopretning af Danmark.Foto: Steen Evald
Kasper Frandsen

Det var ikke ligefrem Venstre-regeringens socialpolitiske budskaber, der vakte de største overskrifter, da magten skiftede hænder efter valget i juni.

På posten social- og indenrigsminister kom en gammel kending i Karen Ellemann, der tidligere har siddet på posten. Og i regeringsgrundlaget var det småt med store nyheder.

Men der er ikke desto mindre en række interessante ting i regeringsgrundlaget, der værd at holde øje med. Og så er der en række kontroversielle spørgsmål, der endnu ikke er besvaret af den nye regering.

Dokumentation

Socialpolitik i regeringsgrundlaget

Ældre:
Regeringen vil i foråret 2016 gennemføre en pensionsreform, der skal sikre, at den restgruppe af personer uden egen opsparing til alderdommen reduceres markant. Derfor vil regeringen anmode Pensionskommissionen om inden nytår at færdiggøre en rapport, der beskriver pensionsforholdene blandt pensionister både nu og i fremtiden.

De ældres mulighed for selv at vælge leverandør til f.eks. hjemmesygepleje, madservice og plejehjemsplads skal øges.

Regeringen vil også styrke demensområdet, så indsatsen for mennesker med demens bliver mere sammenhængende. Indsatsen skal derfor forankres ét sted, nemlig i Sundheds- og Ældreministeriet. 

Socialt udsatte:
Regeringen vil have større fokus på evidens og ønsker derfor mere faktuel viden om, hvad der virker og ikke virker.

Reglerne for anvendelse af magt mod anbragte børn og unge skal afklares med udgangspunkt i Magtanvendelsesudvalgets arbejde.

Man ønsker også at mindske den ufrivillige hjemløshed for især unge. Og så skal stofmisbrugsbehandlingen forbedres.

Derudover skal frivillige og private organisationers have bedre mulighed for at tage et ”medansvar” for de mest udsatte.

Ungdomskriminalitet:
Man vil reformere indsatsen mod ungdomskriminalitet. Unge, der begår kriminalitet, skal opleve en mærkbar konsekvens ved deres handling.

Udlændinge- og integration:
For at sænke antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark, vil regeringen erstatte kontanthjælp med en ny integrationsydelse, der ligger på SU-niveau.

Derudover vil regeringen genindføre genoptjeningskravet for at modtage børnecheck, børnetilskud og folkepension.

Reglerne for familiesammenføring strammes for udlændinge, der ifølge regeringen har ”ringere forudsætninger” for at blive integreret.

Muligheden for at få permanent opholdstilladelse uden at kunne tale dansk og være i arbejde skal afskaffes.

Der skal indføres et ”nyt, styrket” integrationsprogram, der skal forpligte udlændinge og kommuner til en større indsats for at sikre en ”reel integration”.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024