Debat

DPS og BUP: Ny ambitiøs psykose-indsats er desværre underfinansieret

Som det ser ud nu, kan vi ikke komme i mål med de nye forløbsbeskrivelser inden for den gældende økonomiske ramme, skriver Merete Nordentoft og Nina Tejs Jørring.

Som vi ser det, er der behov for en gradvis indfasning af forløbsbeskrivelserne med tilførsel af de midler, der reelt skal til for at løfte de opgaver, som forløbsbeskrivelserne rummer, skriver Merete Nordentoft og Nina Tejs Jørring.
Som vi ser det, er der behov for en gradvis indfasning af forløbsbeskrivelserne med tilførsel af de midler, der reelt skal til for at løfte de opgaver, som forløbsbeskrivelserne rummer, skriver Merete Nordentoft og Nina Tejs Jørring.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Merete Nordentoft
Nina Tejs Jørring
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis du får en psykoselidelse, vil du fremover få tilbudt en tværfagligt koordineret behandlingspakke, som er tilpasset lige præcis til dig.

Uanset om du er barn, ung eller voksen. Uanset hvor i landet, du bor.

Hidtil har kun været voksne i alderen 18-35 år, som får en psykoselidelse, som har fået dette tilbud. Et tilbud, vi kender som OPUS. Et navn, som ikke er en forkortelse, men et udtryk lånt fra musikkens verden.

Det afspejler ønsket om et godt samspil mellem de forskellige fagpersoner og aktører, der er involveret i behandlingen af mennesker med psykose.

Psykisk og fysisk sygdom er i gang med at blive ligestillet i vores sundhedssystem.

Merete Nordentoft og Nina Tejs Jørring
Hhv. forperson, Dansk Psykiatrisk Selskab og forperson, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab

Fremover skal alle, som får en psykoselidelse, uanset alder, tilbydes et OPUS-forløb. Ligesom alle borgere er dækket af de såkaldte kræftpakker, uanset alder og kræftsygdom.

Et velkomment tegn på, at psykisk og fysisk sygdom er i gang med at blive ligestillet i vores sundhedssystem.

Indsatsen er beskrevet i 'Beskrivelse af forløb for voksne med psykoselidelser' og 'Beskrivelse af forløb for børn og unge med psykoselidelser', som nu er offentliggjort.

Forløbsbeskrivelserne er med til at understøtte en ensartet, tværfaglig og sammenhængende indsats af høj kvalitet, uanset hvor man bor i landet. Det er godt.

Startbanen er hullet

Til gengæld er det mindre godt, at vi ikke kan komme i mål med forløbsbeskrivelserne inden for den økonomiske ramme, der lige nu er udsigt til.

Vi bemærker, at økonomiaftalen kun giver 106 millioner kroner årligt til opgaveløsningen. Det er alt for lidt. Alene udrulning af OPUS-behandlingen til alle børn unge og voksne koster 200 millioner kroner årligt.

Dertil kommer alle de andre tiltag, som kommer til at koste ekstra. Som for eksempel bedre normeringer i de teams (FACT, botilbudsteams og gadeplansteams), der har med de langvarigt syge at gøre.

Læs også

Desuden er startbanen underfinansieret. For når vi ser på OPUS-tilbuddet for de 18-35-årige, som det ser ud i dag, så har det tværfaglige personale mange steder ansvar for langt flere patienter, end modellen og metoden er designet til.

Og man kan ikke via økonomi ændre på konceptet og samtidig forlange de samme gode resultater. Så også her ligger en merudgift, der skal tages højde for, hvis vi skal komme godt i mål med forløbsbeskrivelserne.

Som vi ser det, er der behov for en gradvis indfasning af forløbsbeskrivelserne med tilførsel af de midler, der reelt skal til for at løfte de opgaver, som forløbsbeskrivelserne rummer. Så vi kan holde fast i koncepterne og kvaliteten.

Det håber vi, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) er med på.

Og lad os ikke misse denne gyldne chance for at løfte et så vigtigt område i vores psykiatri.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Nordentoft

Forperson, Dansk Psykiatrisk Selskab, klinisk professor, Region Hovedstadens Psykiatri, medlem, Det Etiske Råd
cand.med. (Københavns Uni. 1982), ph.d. (Københavns Uni. 1994), dr.med. (Københavns Uni. 2007)

Nina Tejs Jørring

Forperson, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, overlæge, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Region Hovedstaden
Speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri (2007), cand.med. (Københavns Uni. 1989)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024