Ekspert: Blåt opgør med statsløsekonvention er et slag i luften

KONVENTIONER: Det er næppe muligt for blå blok at justere Statsløsekonventionen, så man kan undgå til at give statsborgerskab til personer, der eksempelvis mistænkes for at ville begå terror. Det mener ekspert i indfødsret.

De blå partier vil have en kritisk gennemgang af Danmarks konventionsmæssige forpligtelser. Især Statsløsekonventionen er i kikkerten.
De blå partier vil have en kritisk gennemgang af Danmarks konventionsmæssige forpligtelser. Især Statsløsekonventionen er i kikkerten.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kasper Frandsen

Hvis vi træder ud, vil der helt sikkert komme kritik fra en række lande og FN, ligesom det vil få konsekvenser for mennesker af kød og blod.

Jacob Mchangama
Menneskeretsekspert og direktør for tænketanken Justitia

Man skal kunne fratage et statsborgerskab eller undlade at give det til personer, der eksempelvis har deltaget i krigshandlinger i Syrien eller er mistænkt af PET for at ville begå terror.

Det ønske indgår i de igangværende regeringsforhandlinger, hvor især Dansk Folkeparti presser på for at få ændret fortolkningen eller om nødvendigt ændre selve Statsløsekonventionen, der ifølge DF-formand Kristian Thulesen Dahl har skabt en ”utilfredsstillende retstilstand”.

Men det kan blive et slag i luften.

Dokumentation

STATSLØSE-KONVENTIONEN
FN's Statsløsekonvention har til formål at udrydde statsløshed. Den betyder, at en statsløs person nemmere kan få dansk statsborgerskab end andre udlændinge. Konventionen berører ikke muligheden for ophold i Danmark, kun statsborgerskab.

FN vedtog konventionen 1961. Landene som har skrevet under på den forpligter sig til at give statsborgerskab til statsløse personer, hvis de er født og opvokset i landet og ikke på forhånd er dømt for alvorlig kriminalitet. Danmark tiltrådte konventionen i 1977.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024