Politisk opbakning til ny styring af specialiseret område

KOMMUNALREFORM: S og SF vil sikre tilbud på det højt specialiserede socialområde ved mere central styring. ”Vi skal turde sige, noget er vigtigere end andet,” siger S-ordfører. EL og K klar til statslig kontrol af tilbud, mens V afventer.
Høringen om evalueringen af kommunalreformen sluttede 8. april. Inden længe starter de politiske diskussioner.
Høringen om evalueringen af kommunalreformen sluttede 8. april. Inden længe starter de politiske diskussioner.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Politisk er det et spørgsmål om, hvad der er muligt. Og alt, hvad der kan skabe bedre rammer for folk på det specialiserede område, er vi åbne over for. Og her er en national koordinationsstruktur bestemt en mulighed.

Finn Sørensen (EL)
Social- og kommunalordfører
Fakta

Fakta: Evaluering af kommunalreformen

  • Regeringen iværksatte et serviceeftersyn af kommunalreformen i februar 2012.
  • Evalueringen har fokus på fire områder: sundhed, det specialiserede socialområde, miljø og regional udvikling.
  • Udvalget for evaluering af kommunalreformen havde styrelseschef Thorkil Juul som formand og repræsentanter fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, Finansministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, KL og Danske Regioner.
  • Hvert af de fire områder er først behandlet i et underudvalg, hvor de relevante ressortministerier var repræsenteret.

Udvalget anbefaler, at der etableres "en national koordinationsstruktur", hvor Socialstyrelsen får kompetence til at udpege særlige grupper med et behov for øget koordinering og planlægning mellem kommunerne "for at sikre og videreudvikle" den specialiserede viden og indsats.

I hver region skal kommunalbestyrelserne i fællesskab løbende afrapportere til Socialstyrelsen, hvordan de vil organisere og løse opgaverne for de specialiserede områder, som Socialstyrelsen har udpeget.

Hvis kommunerne ikke formår at leve op til Socialstyrelsens krav, kan der i helt særlige tilfælde anmodes om en ny rapportering fra kommunerne. I yderste tilfælde kan social- og integrationsministeren pålægge kommuner eller regioner ansvaret for driften af et specialiseret område.


Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet
Tilbud til eksempelvis mennesker med særlige handicap eller senhjerneskader skal sikres bedre.

Og redskabet kan meget vel blive, at kommuner eller regioner fra nationalt hold pålægges at have indsatser til særlige små grupper på det højt specialiserede socialområde.

"Der er for mange specialiserede tilbud, der er forsvundet siden kommunalreformen. Vi skal turde sige, at der er indsatser, der er vigtigere end andre og uundværlige. Fra centralt hold skal vi kunne sige, at den og den opgave skal skal løses. Basta," siger Maja Panduro, Socialdemokraternes socialordfører, til Altinget.dk.

Også SF's socialordfører, Anne Baastrup, mener, at der er behov for at skabe sikkerhed for indsatser til små grupper.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024