Debat

Radikal Ungdom: Børnenes minister franarrer børn deres rettigheder

DEBAT: Børn kan i dag sættes for ungdomskriminalitetsnævnet, hvor en dommer skal idømme barnet en straf. Vel at mærke uden at barnet har ret til en advokat. Det er yderst kritisabelt, skriver Katrine Kildgaard fra Radikal Ungdom.

At være "børnenes statsminister" er for vigtigt til bare at være et stemmeslugende valgkampsslogen, mener Katrine Kildgaard fra Radikal Ungdom.
At være "børnenes statsminister" er for vigtigt til bare at være et stemmeslugende valgkampsslogen, mener Katrine Kildgaard fra Radikal Ungdom.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Katrine Kildgaard
Social- og sundhedsordfører for Radikal Ungdom

Så let som at stjæle slik fra et barn har regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet med ”børnenes statsminister” i spidsen franarret børnene deres rettigheder. 2019 burde ellers være et fest-år. Børnekonventionen fylder 30 år.

Det kunne fejres ved at nedfælde børnenes rettigheder i dansk lov. Men i Danmark er det de rettigheder, som står for skud.

Min største bekymring som tiårig var at få skrevet hjem til mor og far i min kontaktbog. Det kunne få nervøsiteten frem. Selvom kontaktbogen er skiftet ud med intranet, tror jeg stadig, at børnelivet i tredje klasse indeholder denne slags bekymringer.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Forskellen er bare, at børnelivets typiske bekymringer kan erstattes af frygten for mødet med en dommer.

Børn kan sættes for en dommer
Mit tiårige jeg forstod ikke, hvad det indebar at være mistænkt for noget kriminelt. Jeg ville ikke have noget begreb om, hvilke konsekvenser det kunne have at komme for en dommer. Hvordan skulle jeg kunne det, når politi var noget, der hørte til i tegnefilm?

Et tidligt møde med retssystemet øger risikoen for, at barnet ser sig selv som kriminel og laver kriminalitet i fremtiden.

Katrine Kildgaard
Social- og sundhedsordfører i Radikal Ungdom

Alligevel kan børn i dag sættes for ”ungdomskriminalitetsnævnet”, hvor en dommer skal svinge hammeren og bestemme, hvilken straf der skal falde, eller hvilket behandlingsforløb barnet skal i. Børnelivet sættes på pause, og barnet møder noget, der til forveksling ligner det retssystem, som er lavet til voksne.

Samfundet behandler børn som voksne og idømmer dem en straf. Dog med en afgørende forskel. Hvis jeg, som myndigt menneske, bliver sigtet for kriminalitet, vil jeg aldrig stå over for en dommer uden en advokat ved min side.

Det er min ret som borger at have en advokat, der sikrer, at jeg er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Men den rettighed gælder ikke for børn. De skal stå ansigt til ansigt med en dommer uden nogen til at tale deres sag. Børnene er blevet franarret en af deres mest grundlæggende rettigheder.

Læs også

Et pseudo-retssystem
Fokus på barnets historie og behov er erstattet af et pseudo-retssystem, der kun ser den kriminelle handling. Den socialpædagogiske indsats er blevet erstattet af politi og dommere, der ikke ved, hvilken indsats der er bedst for barnet.

Dette kan frarøve børnene chancen for en god fremtid. Et tidligt møde med retssystemet øger risikoen for, at barnet ser sig selv som kriminel og laver kriminalitet i fremtiden.

At være ”børnenes statsminister” forpligter. Det er for vigtigt til at være et stemmeslugende valgkampsslogan. En rigtig ”børnenes statsminister” ville stå på vagt for børnenes rettigheder, ikke franarre dem disse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024