Reservebedsteforældre er travle forældres nye livline

BØRN: Velfærdsministeriet har fra 1. januar postet penge i en ny reservebedsteforældreordning. Målet er blandt andet at hjælpe forældre, der har syge børn.
Regeringen har valgt at støtte en ny reservebedsteforældreordning, der f.eks. skal give travle forældre mulighed for at få passet deres syge barn, så de kan tage på arbejde.
Regeringen har valgt at støtte en ny reservebedsteforældreordning, der f.eks. skal give travle forældre mulighed for at få passet deres syge barn, så de kan tage på arbejde.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Reservebedsteforældreordningen er jo ikke en erstatning for den nære families bånd, men kan både gavne den pensionist, som har overskud til at være sammen med andres børn, og samtidig lette familierne i en presset hverdag.

Karen Jespersen (V)
Velfærdsminister
Fakta

De syv støttede er
Familieplejen Fredensborg, Høje-Taastrup Kommune, Foreningen Den Boligsociale Fond, Frivilligcenter og Selvhjælp Nordfyn, Frivillig Forening i Gladsaxe ved Hanne Binderup, Børn og Unge Forvaltningen, Århus Kommune og FOF, Esbjerg.


Kilde: Velfærdsministeriet

Når barnet er sygt og skal passes, skal det i fremtiden være muligt at få en "reservebedste" til at træde til, så mor og far slipper for at tage fri fra arbejde.

Derfor har regeringen valgt foreløbig at bevilge 5 mio. kr. til en række kommuner og frivillige organisationer, så de kan udvikle nye ordninger for reservebedsteforældre. Projekterne startede 1. januar 2009 og løber frem til udgangen af 2010.

Reservebedsteforældre er ifølge Velfærdsministeriets hjemmeside typisk ældre personer, der har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet, men som ønsker en kontakt med børnefamilier ved pasning af syge børn.

Det er ikke meningen, at de såkaldte reservebedsteforældre skal afløse familiens nære bånd. Derimod ser velfærdsminister Karen Jespersen (V) ordningen som et supplement til travle forældre.

"Reservebedsteforældreordningen er jo ikke en erstatning for den nære families bånd, men kan både gavne den pensionist, som har overskud til at være sammen med andres børn, og samtidig lette familierne i en presset hverdag," siger Karen Jespersen i en pressemeddelse.

Et andet formål med reservebedsteforældreordningen er at få belyst, hvor stort behovet for reservebedsteforældre er, samt hvad der skal til for at skaffe reservebedsteforældre.

Dokumentation
Baggrund:
I forbindelse med aftale om finansloven 2005 blev der afsat 10 mio. kr. til forsøgsordninger, hvor kommuner kunne søge om tilskud til at udvikle og evaluere reservebedsteforældreordninger. Dengang blev det kun til to projekter. Derfor besluttede regeringen at udvide ansøgerkredsen til også at gælde frivillige organisationer. I år er der meldt et beløb på fem mio. kroner ud til puljen af reservebedsteforældreordninger.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024