Sådan endte sag om foreningers strandede satspulje-millioner
BLØD LANDING: Efter halvandet år på pinebænken er sag om 20 foreningers tilbageholdte satspuljemillioner nu afsluttet. Og det blev en lykkelig udgang for langt de fleste ansøgere.
Rasmus Dahl Løppenthin
JournalistDet har været et stærkt utilfredsstillende forløb, hvor vi har måttet genansøge og er blevet beskåret af to omgange.
David Oehlenschläger
Afdelingsleder, DIGNITY
Efter halvandet år i uvished kan omkring 20 foreninger ånde lettet op: De tilbageholdte satspuljemillioner bliver nu udbetalt, og langt de fleste får de penge, de blev lovet tilbage i 2014.
"Jeg er så utrolig glad for, at den her sag er forbi, og at vi nu kan holde fokus på at hjælpe målgruppen," siger Camilla Lydiksen, der er direktør i ADHD-foreningen, som har ventet i spænding på afgørelsen.
En række foreninger har af to omgange måttet genansøge satspuljemillioner, som de tidligere har fået tilsagn om var deres. Den sidste pose penge på i alt 30 millioner er nu udbetalt, og det står klart, at kun Dansk Institut Mod Tortur (DIGNITY) har oplevet et massivt indhug med et tab på næsten 300.000 kroner.
Sagen kort
December 2014
22 foreninger får tilsagn om i alt 73 millioner kroner fra satspuljen i projektperioden 2014-2018.
Januar 2016
De økonomiansvarlige i foreningerne studser over, at pengene for 2016 ikke er blevet udbetalt som forventet.
Februar 2016
Socialstyrelsen lader flere organisationer vide, at man er forsinket på grund af en intern omstrukturering af puljeadministrationen under Socialministeriet.
April 2016
Efter adskillige rykkere fra foreningerne sender styrelsen en skrivelse rundt til de 22 foreninger. Her lader man forstå, at man venter på en godkendelse i Folketingets finansudvalg og forventer, at sagsbehandlingen er afsluttet ved udgangen af maj.
Juli 2016
Socialstyrelsen meddeler pludselig, at man ikke har hjemmel til at udbetale pengene for 2016, medmindre puljen er genudmeldt. Det betyder, at de 22 foreninger skal ansøge igen og i princippet risikerer at få afslag på støtte, de tidligere har fået lovning på.
August 2016
22 foreninger opfordrer daværende socialminister Karen Ellemann (V) til at gå ind i sagen. Det afviser hun.
15. september 2016
Deadline for ansøgninger til midler, som organisationerne allerede havde fået tilsagn om var deres.
November 2016
Organisationerne får svar på ansøgningerne. Flere får de beløb, de oprindeligt blev bevilget, men mange oplever en nedbarbering. Enkelte nye foreninger modtager støtte.
Februar 2017
Deadline for ny runde af ansøgninger. Puljen er åben, så foreninger med tilsagnsbrev fra 2014 risikerer endnu en gang at miste bevillinger, de tidligere har fået lovning på. Puljen er vokset fra de oprindelige 25,7 millioner til 29,9 millioner kroner.
Marts 2017
Næsten 200 nye ansøgere melder sig ind i kampen om puljemidlerne for 2017.
Juni 2017
Kun to nye ansøgere kommer gennem nåleøjet, og dermed får langt størstedelen af de berørte foreninger, de støttekroner de oprindeligt fik tilsagn om.