Støttepartier savner klima og velfærd i finanslovsudspil: ”En tynd kop urtete”
Den grønne omstilling bliver overset i regeringens udspil til en ny finanslov. Sådan lyder kritikken fra Enhedslisten og SF, som også efterlyser flere investeringer i velfærdsområdet.
Emma Qvirin Holst
JournalistDet kan formentlig blive nødvendigt at få flere grønne kroner i spil, hvis støttepartierne skal kunne nikke ja til en ny finanslovsaftale.
Både SF og Enhedslisten kritiserer i hvert fald regeringen for manglende grønne tiltag i dens nye finanslovsudspil.
”Regeringen overser fuldstændig den grønne omstilling med sit finanslovsforslag. Naturen og klimaet er i krise. Der er brug for investeringer i grøn omstilling nu – ikke først når klimaforandringerne er væltet ind over os,” udtaler Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, i en pressemeddelelse.
Det er dog ikke kun det grønne område, som er anledning til støttepartiernes utilfredshed. Begge partier efterlyser også flere velfærdsinvesteringer.
”Regeringens finanslov er lidt som at få serveret en tynd kop urtete på en morgen, hvor man mest af alt har brug for en stærk jordemoderkaffe. Vi står med enorme udfordringer i folkeskolen, på fødegangene, med gift i vores drikkevand – og dem kan vi altså ikke løse, hvis vi ikke har finansieringen,” udtaler SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, i en pressemeddelelse.
SF opridser fire topprioriteter
Nu venter et efterår med forhandlinger om den endelige finanslov, hvor der er afsat en forhandlingsreserve på 1,2 milliarder kroner til yderligere tiltag. Det er i den pengesæk, der skal findes penge til støttepartiers – og andre eventuelle aftalepartier – krav.
Forud for de kommende forhandlinger opridser SF fire områder, som bør få plads i finanslovsaftalen. Det drejer sig blandt andet om folkeskolen, hvor SF blandt andet gerne vil have et loft over antal elever per klasse, og fødegangene, hvor partiet undrer sig over, at regeringen ikke har afsat ekstra midler.
Derudover vil partiet gerne have tiltag, der forhindrer børnefattigdom, mens det også har et forslag om oprettelse af drikkevandsparker, som skal beskytte drikkevandet.
”Der er fundet gift i omkring halvdelen af alle drikkevandsboringer. Det er dybt bekymrende, og det skriger på en akut plan for at redde grundvandet. Det har vores miljøminister også erkendt, men alligevel er der intet i regeringens udspil. Det skal vi have ændret, så vi ikke risikerer at skulle købe vand i plasticflasker i fremtiden,” udtaler Pia Olsen Dyhr.
EL vil have regeringen på bedre tanker
Allerede inden mandagens fremlæggelse af finanslovsudspillet havde finansminister Nicolai Wammen (S) advaret om, at der i år ville blive lagt op til en strammere finanslov. Det skyldes, at der er opsving i den danske økonomi, og dermed er der behov for at ”løfte foden fra speederen”, forklarede finansministeren på mandagens pressemøde.
Men det argument køber Enhedslisten ikke. Partiet fremhæver, at der findes andre måder at mindske den økonomiske aktivitet, så der stadig kan bruges flere penge på velfærd og grøn omstilling.
”Hvis man ønsker at bremse en smule op i økonomien, så er der andre og bedre måder at gøre det på, end at lade velfærden og den grønne omstilling holde for. Vi kan for eksempel fjerne boligjobordningen og i det hele taget få de rigeste til at betale en mere fair andel til fællesskabet efter mange års massive skatterabatter,” udtaler Mai Villadsen.
Mai Villadsen har dog planer om at få regeringen på andre tanker i løbet af efterårets forhandlinger:
”Regeringen har ved de to sidste finanslove sagt, at der ikke var penge nok til en ambitiøs aftale. Begge gange fik vi dem på bedre tanker. Det har vi naturligvis også tænkt os i år. Vi skal have gjort mere for den grønne omstilling, tandsundhed, ligeløn, rettigheder til fødende og mennesker med handicap,” udtaler hun.
Grøn kritik fra højre
Enhedslisten og SF er ikke alene om at efterlyse flere grønne midler i udspillet. Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er gået til tasterne på Twitter, hvor han kalder finanslovsforslaget for ”en tynd omgang”.
Han fortæller, at Venstre er klar til forhandlingerne og vil arbejde for klimainvesteringer.
”Der bliver gjort for lidt for at fremtidssikre dansk økonomi med flere hænder og sætte gang i den grønne omstilling. Venstre er klar til at forhandle. Vi vil øge beskæftigelsen og investere i klimaet. Det er en ansvarlig vej for DK,” skriver V-formanden.