Debat

Studerende: Læringsmiljøet undermineres, når udtalelser i et klasselokale bliver argumenter i en politisk skyttegravskrig

Når en underviser bruger sine studerende som målskive i en integrationspolitisk skyttegravskrig går det ud over undervisningsmiljøet. Og Københavns Professionshøjskole svigter sine studerende ved at forholde sig tavs, skriver socialrådgiverstuderende Jeppe Studtmund.

Når en underviser bruger anekdotiske fortællinger taget ud af en uddannelseskontekst og gør det til et spørgsmål om infiltration, underminerer hun læringsmiljøet og muligheden for at udvikle sig fagligt og personligt, skriver Jeppe Studtmund.
Når en underviser bruger anekdotiske fortællinger taget ud af en uddannelseskontekst og gør det til et spørgsmål om infiltration, underminerer hun læringsmiljøet og muligheden for at udvikle sig fagligt og personligt, skriver Jeppe Studtmund.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et helt auditorie på Københavns Professionshøjskole blev onsdag i forrige uge fyldt af indignerede socialrådgiverstuderende, der ønskede at diskutere den seneste debat om infiltratorer og samfundsundergravere.

Som studerende og landsbestyrelsesmedlem i Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende indkaldte jeg til dialogmøde med to repræsentanter fra ledelsen.

Det går udover læringsmiljøet

Dette skete, efter at politikeren Frederik Vad (S) fremsatte udtalelser i Folketinget om ”infiltratorer” og ”samfundsundergravere” blandt indvandrere i den offentlige sektor. Det blev senere understøttet af Sofie Danneskiold-Samsøe, der underviser socialrådgiverstuderende på Københavns Professionshøjskole, i et interview i DR, hvor hun på baggrund af spinkle anekdoter nikkede genkendende til Vads teori i sin undervisning af socialrådgiverstuderende.

Vi vil understrege, at hverken studerende eller undervisere på Københavns Professionshøjskole kan genkende det billede, Danneskiold-Samsøe tegner i pressen.

Jeppe Studtmund
Socialrådgiverstuderende og landsbestyrelsesmedlem i Sammenslutningen af Danske Socialrådgivere (SDS)

Underviseren udtaler blandt andet: “Der, hvor jeg underviser, kan der være studerende, der siger, at de ikke kommer til at anbringe børn fra muslimske familier, fordi det strider imod deres værdier, hvor familien skal holde sammen. De siger, at de ikke vil ødelægge familien ved at anbringe børn. Det er jo at misbruge sit erhverv.”

Her tager underviseren en anekdote fra et undervisningslokale og gør det til et spørgsmål om misbrug af sit erhverv. Hvad er undervisning, hvis det ikke er et sted, hvor de studerende er i gang med at opbygge en faglighed – fra de personlige holdninger til et fagligt funderet skøn? 

Og hvis man ikke er blevet klogere i løbet af sin uddannelse, hvorfor så overhovedet tage en uddannelse?

Når en underviser bruger anekdotiske fortællinger taget ud af en uddannelseskontekst og gør det til et spørgsmål om infiltration, underminerer hun læringsmiljøet og muligheden for at udvikle sig fagligt og personligt.

Udtalelserne har affødt et væld af følelser, bekymringer og ikke mindst utilfredshed med, at en underviser kan tage udtalelser fra et læringsrum og bruge dem til at give luft under vingerne til en decideret konspirationsteori om samfundsundergravelse og infiltration.

Vores kritik er ikke en heksejagt

Vi studerende, der har arrangeret møder, underskriftsindsamlinger imod diskrimination og på anden vis ytret vores dybeste uenighed med Danneskiold-Samsøes udtalelser, er ikke i gang med en heksejagt mod underviseren. Underviseren skal have lov til at ytre sig både som privat- og fagperson.

Tværtimod vil vi understrege, at hverken studerende eller undervisere på Københavns Professionshøjskole kan genkende det billede, Danneskiold-Samsøe tegner i pressen. Udover underviseren selv, er det tilsyneladende kun udefrakommende, der er enige i hendes påstande.

Og vi vil udtrykke vores oprigtige bekymring for, hvordan vores læringsmiljø bliver påvirket, når vi bliver bevidste om, at vores udtalelser i et klasselokale kan blive det næste indslag i en politisk skyttegravskrig.

Ledelsen svigter

Et fyldt auditorium med studerende, der udtrykker deres frustration, sårbarhed og frygt for at blive mistænkeliggjort, siger alt om, hvad der er på spil. For mange minoritetsetniske studerende føler sig ikke længere trygge ved at udtrykke sine holdninger, nysgerrighed og undren. 

Mine mange, dygtige minoritetsetniske studerende yder et uvurderligt bidrag uden lige til min uddannelse, mit klasselokale og min studiegruppe.

Jeppe Studtmund
Socialrådgiverstuderende og landsbestyrelsesmedlem i Sammenslutningen af Danske Socialrådgivere (SDS)

Københavns Professionshøjskole har endnu ikke meldt noget ud om sagen offentligt. Begrundelsen skulle være, at man ikke ønsker at fodre debatten yderligere. Men når organisationens studerende bliver angrebet, bliver tavshed også en ytring.

Ledelsen svigter sine studerende, når de ikke melder klart ud, at enhver anklage om infiltration eller samfundsundergravelse er grundløs og dybt urimelig, og at alle studerende er velkomne på Københavns Professionshøjskole uanset etnicitet, religion eller beklædning.

For mine mange, dygtige minoritetsetniske studerende yder et uvurderligt bidrag uden lige til min uddannelse, mit klasselokale og min studiegruppe. De skal ikke frygte at blive tillagt alverdens ondsindede motiver på baggrund af, hvordan de udtaler sig i et klasselokale.

Og de mange, dygtige minoritetsetniske socialrådgivere i felten løfter en massiv opgave i kommuner, region og stat med at skaffe hjælpemidler til handicappede, give tag over hovedet til hjemløse, hjælpe kvinder ud af voldelige forhold og bandemedlemmer ud af kriminalitet.

Denne opgave er i årevis blevet underprioriteret politisk, og disse socialrådgiveres bidrag er ikke blevet noget nær tilstrækkeligt anerkendt og værdsat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frederik Vad Nielsen

Udlændinge- og integrationsordfører, MF (S)
BA i arbejdslivsstudier og journalistik (RUC)

Sofie Danneskiold-Samsøe

Lektor i socialt arbejde, Københavns Professionshøjskole
antropolog, ph.d.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024