Uddannelsesvejledning til indvandrerforældre

24/8-05: Der vil som følge af aftalen om "En ny chance til alle" blive taget initiativ til at forbedre uddannelses- og erhvervsvejledningen i forhold til forældre til unge med anden etnisk baggrund end dansk for at sikre forældrenes opbakning til deres børns uddannelse.
Dokumentation
Spørger: Louise Frevert (DF)

Spørgsmål S 2914: Hvilke initiativer har ministeren tænkt sig at tage for at få forældrene til at forstå, at hvis deres børn skal have succes i Danmark, så skal de sikre, at børnene er der, når skolen er i gang?

Svar fra ministeren: Det er et alvorligt problem for integrationen, når elever med anden etnisk baggrund end dansk holdes væk fra skolestarten. Det er i første række skolernes ansvar at skabe dialog med forældrene for at forebygge, at problemet opstår. Regeringen har taget – og vil tage – en række initiativer mod såkaldte genopdragelsesrejser og andre længerevarende udlandsophold af negativ betydning for herværende børns skolegang og integration.

Betingelserne for modtagelse af forsørger tillæg for mindreårige hjemmeboende børn for modtagere af kontanthjælp, starthjælp eller introduktionsydelse blev i 2002 ændret, sådan at tillægget kun udbetales, hvis barnet opholder sig her i landet eller i et andet EU/EØS -land. I 2003 blev bl.a. reglerne for modtagelse af børnefamilieydelsen ændret, således at forældrene kun kan modtage ydelsen, hvis barnet rent faktisk opholder sig i her i landet, og skoler, der får oplysninger om, at en elev opholder sig eller kan formodes at opholde sig i udlandet, skal give meddelelse herom til kommunalbestyrelsen.

Det indgår endvidere i den aftale om integrationsplanen "En ny chance til alle", som regeringen den 17. juni 2005 indgik med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, at forældre, der ikke lever op til deres ansvar, skal tilbydes programmer, der sætter dem i stand til at påtage sig deres ansvar.

Formålet er blandt andet at sikre rådgivning til forældre, hvis børn gentagne gange begår kriminalitet eller har et stort fravær – som ikke skyldes sygdom eller lignende – fra skolen. Hvis situationen er forårsaget af forældrenes manglende indsats i forhold til barnet, skal forældrene kunne meddeles særlige pålæg – f.eks. om at sikre børnenes skolegang, ell er at barnet er hjemme på særlige tidspunkter. Forældre, der ikke lever op til konkrete pålæg, skal kunne trækkes i børnefamilieydelsen.

Socialministeren vil i løbet af efteråret 2005 fremsætte lovforslag om forældrepålæg og tilbageholdelse af børnefamilieydelsen. Det skal i lovforslaget præciseres, hvilke nærmere forhold der skal kunne begrunde, at forældre meddeles pålæg. Den nye ordning med forældreansvar skal kunne administreres enkelt samt på et sikkert grundlag. Med muligheden for at give særlige pålæg til forældre, der ikke varetager deres forældreansvar, får kommunerne et nyt redskab til f.eks. at sikre forældrenes medvirken til børnenes fremmøde i skolen. Der vil endvidere som følge af aftalen om "En ny chance til alle" blive taget initiativ til at forbedre uddannelses- og erhvervsvejledningen i forhold til forældre til unge med anden etnisk baggrund end dansk for at sikre forældrenes opbakning til deres børns uddannelse i det danske samfund.

Jeg har endelig nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe med deltagelse fra Kommunernes Landsforening, der senest den 1. oktober 2005 skal komme med forslag til en yderligere indsats mod genopdragelsesrejser og andre længerevarende udlandsophold af negativ betydning for herværende børns skolegang og integration.

Spørgsmål S 2916: Hvordan har ministeren tænkt sig at fortolke integrationsaftalens afsnit om, at forældrene skal kunne meddeles særlige pålæg – f.eks. om at sikre børnenes skolegang, og således at forældre, der ikke lever op til konkrete pålæg skal kunne trækkes i børnefamilieydelsen?

Svar fra ministeren: Det indgår i den aftale om integrationsplanen "En ny chance til alle", som regeringen den 17. juni 2005 indgik med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, at i tilfælde hvor forældres manglende indsats betyder, at børnene gentagne gange begår kriminalitet eller har et stort skolefravær, skal forældrene kunne meddeles særlige pålæg – f.eks. om at sikre børnenes skolegang, eller at barnet er hjemme på særlige tidspunkter. Forældre, der ikke lever op til konkrete pålæg, skal kunne trækkes i børnefamilieydelsen. Den nye ordning med forældreansvar skal kunne administreres enkelt samt på et sikkert grundlag.

Socialministeren vil i løbet af efteråret 2005 fremsætte lovforslag om forældrepålæg og tilbageholdelse af børnefamilieydelsen. I lovforslaget vil det bl.a. blive præciseret, hvilke nærmere forhold der skal kunne begrunde, at forældre meddeles pålæg. Regeringen har herudover taget en række yderlig ere initiativer for at forhindre de såkaldte genopdragelsesrejser og for at øge forældrene til de tosprogede børns forståelse for betydningen af, at deres børn får en uddannelse i Danmark. Der henvises til min besvarelse af spørgsmål nr. S 2914 stillet den 10. august 2005 af samme spørger.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024