Venstre vil kalde våbeninvesteringer bæredygtige. Pensionsdirektør kalder det absurd

Investeringer i våben skal kunne markedsføres som bæredygtige, mener Venstre. Det er en absurd og unødvendig fremstilling, lyder kritikken fra pensionsdirektør. 

<div><div>Morten Løkkegaard (V), spidskandidat ved EU-valget, præsenterede mandag&nbsp;Venstres nye forsvarsudspil, heriblandt forslaget om at optage et "D for Defence" i ESG-begrebet, sammen med forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).&nbsp;</div></div><div><div><div><ul></ul></div></div></div>
Morten Løkkegaard (V), spidskandidat ved EU-valget, præsenterede mandag Venstres nye forsvarsudspil, heriblandt forslaget om at optage et "D for Defence" i ESG-begrebet, sammen med forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). 
    Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
    Kirstine Erika Crenzien

    Forsvarsinvesteringer skal stemples som bæredygtige af EU.

    Det mener Venstre.

    Ifølge Morten Løkkegaard, der er partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget , er det nemlig bæredygtigt at være med til at sikre en verden, hvor det ikke er krig, der dominerer, og forbrydere som Putin, der vinder:  

    “Vi lever i en tid, hvor det at forsvare sig ikke længere er suspekt, og våben har fået en ny værdi. En sustainable verden er også en verden, hvor vi er i stand til at forsvare os selv, og dermed en verden, hvor vi investerer i våben,” siger Morten Løkkegaard, da Altinget møder ham på Københavns Hovedbanegård, hvor han deler flyers ud til potentielle vælgere.

    Hvad skal jeg bruge et D i ESG til? Vi har allerede kriterier for ansvarlighed – og vi står med milliarderne, klar til at investere.

    Jens Munch Holst
    Adm. direktør, AkademikerPension

    Konkret foreslår Venstre at udvide det såkaldte ESG-begreb med et “D for Defence” for at tiltrække flere investorer til forsvars- og våbenindustrien.  

    ESG er en målestok for bæredygtige og ansvarlige investeringer med et tredelt fokus på miljø, sociale forhold og ledelse.

    I nyere tid har fokusset på ansvarlige og bæredygtige investeringer ført til, at virksomheder, der eksempelvis producerer tobak, alkohol, olie eller våben, er blevet ekskluderet af pensionskasser og andre store investorer.  

    Det er den tendens, Venstre vil tage op til revision.

    “Allerede i dag er der kriterier for ansvarlige våbeninvesteringer. De skal formaliseres, så det fremstår klart for alle, hvad der er det rigtige at gøre, og hvad der ikke er rigtigt,” siger Morten Løkkegaard.  

    Men det er både unødvendigt og overflødigt, mener Jens Munch Holst, der er administrerende direktør i AkademikerPension.  

    “Hvad skal jeg bruge et D i ESG til? Jeg kan slet ikke se, det giver noget. Vi har allerede kriterier for ansvarlighed – og vi står med milliarderne, klar til at investere. Det eneste, vi mangler, er projekter at bruge dem på.” 

    Uddrag fra udspillet

    "Vi skal også styrke private aktørers incitament til at investere i forsvarsindustri. Derfor skal det afsøges, om man på EU-niveau kan åbne op for, at forsvars- investeringer kan markedsføres som bæredygtige.

    Venstre mener, at ligesom der længe har været et særligt fokus på ESG (Environmental, Social, Governance), så viser den aktuelle situation, at investeringer i ”D for Defence” tilsvarende skal være et udtryk for samfundsansvar."


    Kilde: Venstres EU-forsvarsudspil

    Absurd at kalde våben bæredygtige 

    For Jens Munch Holst er det absurd at påstå, at investeringer i våben kan være bæredygtige.  

    “Jeg kan ikke i min vildeste fantasi se, hvordan en mortér eller granat kan være bæredygtig,” siger han og fortsætter:  

    “Det er en absurditet at sige, at bare fordi det er forsvar, er det bæredygtigt. Det kan godt være, at det er ansvarligt, fordi vi vil bevare vores demokrati. Men det gør det ikke bæredygtigt.” 

    Derfor frygter han, at et D i ESG vil udvande bæredygtighedsbegrebet og efterlade det mindre brugbart. Særligt når der ikke er brug for det for at skabe mere investeringsvilje.  

    “Jeg har ikke indtryk af, at jeg eller mine kolleger er vævende omkring at investere i forsvar. Der sker bare ikke ret meget, fordi der ikke er nogle projekter at byde på. Forsikring & Pension (brancheforening, red.) har været i dialog med Forsvarsministeriet, og der er ikke rigtig kommet noget ud af det,” siger Jens Munch Holst.  

    Jeg har haft folk siddende på mit kontor fra AP Pension, PensionDanmark osv., som har tigget og bedt om, at vi greb ind

    Morten Løkkegaard (V)
    MEP og spidskandidat ved Europa-Parlamentsvalget

    “PensionDanmark har efterspurgt dette D i ESG, men jeg kan ikke genkende billedet af, at resten af resten af branchen holder igen. Vi skal egentlig bare have nogle projekter, vi kan komme i gang med, såsom en kaserne eller at bygge en fabrik til droner. De projekter findes ikke på nuværende tidspunkt,” uddyber han.  

    Behov for afklaring 

    Morten Løkkegaards stiller sig uforstående over for kritikken. Han oplever i stedet, at den manglende udmelding fra EU gør investorerne usikre.

    “Det er ikke det signal, jeg får. Tværtimod har jeg haft folk siddende på mit kontor fra AP Pension, PensionDanmark og så videre, som har tigget og bedt om, at vi greb ind,” siger han og opfordrer branchen til at finde ud af med sig selv, hvad den ønsker.  

    “Jeg oplever, at pensionsbranchen gerne vil have, at vi griber ind, netop for at få afklaring,” siger Morten Løkkegaard. 

    Det handler om at sende et signal 

    Selv hvis EU skulle ende med at definere et sæt faste og klare mål for ESG, betyder det ikke nødvendigvis, at investorer vil følge dem.

    Det påpeger Steen Vallentin, der er lektor og leder af Sustainability Centre på Copenhagen Business School. 

    “Det er i høj grad et spørgsmål om at sende et signal til finansmarkederne. Om at være med til at definere, hvad der er på den rigtige og den forkerte side. Derefter er det op til den enkelte pensionskasse eller investor at finde ud, hvilke investeringsbeslutninger der skal træffes,” uddyber han.  

    Han trækker en parallel til EU's grønne taksonomi. Det er groft sagt et sæt regler for, hvad man må kalde en investering i bæredygtig energi. 

    Idéen er, at hvis eksempelvis et vindmølleprojekt kan få EU's grønne stempel, vil det tiltrække flere investorer. Derved vil vindmølleprojektet få både flere og billigere penge, forstået som lån til en lavere rente end eksempelvis en investering i fossil energi. 

    Men efter et kompromis mellem Tyskland og Frankrig valgte EU-Kommissionen i 11. time at inkludere atomkraft og naturgas, altså en fossil energikilde, på taksonomien. Det udløste både ramaskrig fra ngo'er og investorer, søgsmål ved EU-Domstolen og et forgæves forsøg på at bremse grønstemplingen af gas i Europa-Parlamentet. 

    Forløbet viser, at det i sidste ende handler handler om politik, siger Steen Vallentin. 

    “At man inviterede atomkraft og naturgas ind i det gode selskab, er eksempler på den politiske pragmatik, der findes i de her spørgsmål. Det handler ikke kun om moral og bæredygtighed, beslutningerne er i høj grad udtryk for det muliges kunst politisk set,” siger Steen Vallentin.  

    I Morten Løkkegaards øjne er hans vigtigste opgave nu også at sætte en klar ramme for forsvarsinvesteringer.  

    “Vores opgave er nu at sende det signal, at våbeninvesteringer er okay. Det politiske system har accepteret det og synes ovenikøbet, at det er en god idé.” 

    PensionDanmark har sendt et skriftligt svar, hvor viceadministrerende direktør Peter Stensgaard Mørch skriver:

    "Vi prioriterer generelt investeringer der, udover et attraktivt afkast, indeholder et positivt samfundsbidrag. Investeringer som bidrager til Danmarks og Europas sikkerhed, hører for os at se klart til i denne kategori.”

    Altinget forsøger at få en kommentar fra AP Pension.

    Artiklen er opdateret torsdag 12:10 med en kommentar fra PensionDanmark.

    Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

    Omtalte personer

    Morten Løkkegaard

    MEP (V), næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
    journalist (DJH 1988)

    Steen Vallentin

    Professor, CBS

    0:000:00

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024