Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Peter Hummelgaard

Vil ministeren redegøre for antallet af anmeldte voldsepisoder siden 2010, der har ud­løst en sigtelse?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Retsudvalget, Spørgsmål 764

Vil ministeren redegøre for antallet af anmeldte voldsepisoder siden 2010, der har ud­løst en sigtelse efter straffelovens paragraf 119, og hvor sigtede i forbindelse med den konkrete voldsepisode er blevet tilknyttet retspsykiatrien, og vil ministeren derudover redegøre for, om en given stigning har tilknytning til praksisændringer hos relevante myndigheder i perioden?

Svar fra lørdag den 6. april 2024

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:

”Rigsadvokaten har undersøgt mulighederne for at trække oplysninger fra politiets sagsstyringssystem (POLSAS) på antallet af domfældelser for overtrædelser af straffelovens § 119, stk. 1, hvor overtrædelsen omfatter en voldshandling.

POLSAS er et journaliserings- og sagsstyringssystem, der er opbygget således, at der journaliseres på en gerningskode, som knytter sig til en eller flere lovovertrædelser. I forbindelse med sagens afslutning registreres en afgørelsestype, som angiver straffesagens resultat. POLSAS vil således kunne bruges som et redskab til at oplyse bl.a., hvor mange anmeldelser eller afgørelser der vedrører en given lovovertrædelse. Det vil derimod ikke uden videre være muligt at trække data af mere detaljeret karakter, herunder om der har været anvendt vold i forbindelse med overtrædelsen af straffelovens § 119. Det vil således forudsætte en omfattende manuel gennemgang af et stort antal sager, såfremt de ønskede oplysninger skal tilvejebringes.

Som alternativ hertil har Rigsadvokaten ved elektronisk datatræk indhentet oplysninger om antallet af fældende afgørelser i sager omfattet af straffelovens § 119, stk. 1, siden 2010, hvor domfældte er idømt en anden foranstaltning end straf efter straffelovens §§ 68 og 69. Tallene omfatter vold og trusler mod nogen i offentlig tjeneste.

Tabel 1a som er afgjort med dom eller kendelse, jf. straffelovens §§ 68 og 69 (opgjort på forhold) 21 2024 143 Side 2/4 Tabel 1b - Antal overtrædelser af straffelovens § 119, stk. 1, og 69 (opgjort på sagskomplekser) r 2024 52 Rigsadvokaten har ligeledes trukket oplysninger fra politiets vold mod polititjenestemand og vold mod nogen i offentlig tjeneste mv., hvor domfældte er idømt en anden foranstaltning end straf efter straffelovens §§ 68 og 69. Gerningskoderne er oprettet i POLSAS i 2017, hvorfor der er trukket data for perioden 20172024.

Tabel 2a - Antal overtrædelser af straffelovens § 119, stk. 1 2024 63 Tabel 2b - Antal overtrædelser af straffelovens § 119, stk. 1 (udvalgte gerningskoder), som er afgjort med dom eller ændringer i anklagemyndighedens praksis som årsag til variationerne i antallet af sager i denne sagskategori.

Bemærkninger Det bemærkes, at opgørelserne er baseret på tal fra POLSAS. Opgørelserne er derfor behæftet med en vis usikkerhed, da POLSAS er et journaliserings- og sagsstyringssystem og ikke et egentligt statistiksystem. Det skal bemærkes, at opgørelserne er baseret på dynamiske data, hvilket betyder, at opgørelserne ikke er endelige. Således vil der kunne ske ændringer afhængigt af tidspunktet for udtrækket af oplysningerne i opgørelserne, idet der f.eks. kan forekomme efterregistreringer.

Data er opdateret den 9. marts 2024.

Afgørelser er opgjort efter seneste afgørelse, hvortil afgørelsen kan være anket i mellemtiden. Derfor er afgørelserne ikke nødvendigvis endelige.

Det skyldes, at et sagskompleks omfatter flere forhold og kan dermed omfatte flere typer af gerningskoder. Af samme årsag kan der også både være sket frifindelse (for et forhold) og fældende dom (for et andet forhold) i samme sagskompleks. Summen af sagskomplekser pr. gerningskode kan derfor afvige fra totalen.”

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024