Debat

Velkommen til den nye sundhedsminister

DEBAT: Diabetesforeningens administrerende direktør giver her sine bud på, hvad Nick Hækkerup (S) bør prioritere som sundhedsminister.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Nedergaard
Adm. direktør i Diabetesforeningen

I Diabetesforeningen ser vi meget frem til at samarbejde med den nye sundhedsminister, Nick Hækkerup (S). Den dag, han blev udnævnt til sundhedsminister, understregede han, at han ville være klar til at skabe forbedringer i sundhedsvæsenet ved at samarbejde og lytte til forskellige aktører fra sundhedsområdet.

Det er den helt rigtige strategi, og det ser vi som en opfordring. Udfordringerne på diabetesområdet viser om noget, at der er brug for nye idéer og nye måder at samarbejde på.

Fremtiden for diabetes 
Diabetes er en gigantisk samfundsudfordring. Flere og flere danskere får diabetes. Nye tal viser, at over 320.000 danskere nu har sygdommen. Derudover regner man med, at omkring 200.000 danskere går rundt med type 2-diabetes uden at vide det og op imod 750.000 har forstadier til type 2-diabetes, såkaldt prædiabetes. Hvis ikke der bliver gjort noget drastisk, vil mindst 600.000 danskere have diabetes om ti år.

Derfor er min opfordring til sundhedsministeren: Indkald alle relevante parter til at drøfte fælles initiativer for at vende den skræmmende diabetesudvikling.

Henrik Nedergaard
Adm. direktør i Diabetesforeningen

At forhindre danskerne i at få type 2-diabetes er en af de bedste investeringer, samfundet kan foretage, og afkastet er stensikkert – både i sparede udgifter til behandling og i den enkeltes livsværdi. Beregninger viser, at diabetes koster samfundet mindst 31,5 milliarder kroner hvert eneste år. Det er især følgesygdomme som f.eks. blodpropper, nyreproblemer, blindhed og amputationer, der får udgifterne til at løbe op.

Opfordring til sundhedsministeren
Derfor er min opfordring til sundhedsministeren: Indkald alle relevante parter til at drøfte fælles initiativer for at vende den skræmmende diabetesudvikling.

Første skridt bør være en revision af den mere end ti år gamle nationale handleplan for diabetes.

Sundhedsministeren er den oplagte til at sætte sig for bordenden, stille de nødvendige krav og i sidste ende være garant for, at initiativerne fører til bedre resultater for den enkelte patient. Det er patienterne, det handler om. Det er nu, der skal sættes ind, hvis vi skal have en chance for at vende udviklingen:

  • Vi skal blive bedre til at finde diabetespatienterne, før det er for sent
  • Vi skal styrke den sekundære forebyggelse og tage konkrete initiativer til at forhindre, at diabetespatienter rammes af de alvorlige følgesygdomme
  • Vi skal i højere grad forebygge type 2-diabetes. Alt, det kræver, er blandt andet og i særdeleshed stærk og god ledelse.

Den 4. marts er Diabetesforeningen vært ved en storstilet diabetes-konference i Bruxelles. Her skal vi sammen med blandt andre sundhedsministeren, andre toppolitikere, en række EU-beslutningstagere, forskere og Diabetesforeningens protektor, Prins Joachim, diskutere, hvordan diabetesbehandlingen kan blive bedre.

Vi ønsker et Danmark, som kan være rollemodel for diabetesbehandlingen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Nedergaard

Direktør, Sankt Lukas Stiftelsen
officer, cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024