Ny beregningsmodel skal hjælpe socialarbejdere med at ramme hovedet på sømmet

MODEL: Ny vejledning skal udvide Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM) til udsatte børn og unge. Mai Mercado (K) fremhæver terapi til børn med angst som eksempel på beregningsmodellens potentiale.

SØM kan blandt andet give en indikation af, om en indsats vil betyde, at færre børn og unge får behov for psykiatrisk behandling. 
SØM kan blandt andet give en indikation af, om en indsats vil betyde, at færre børn og unge får behov for psykiatrisk behandling. Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Det er vigtigt for brugerne af SØM både at vide, hvad modellen kan, og hvad modellen ikke kan.

Mai Mercado
Børne- og socialminister (K)

Et nyt akronym ramte i begyndelsen af året den sociale verden.

I januar præsenterede Socialstyrelsen en ny beregningsmodel: en såkaldt socialøkonomisk investeringsmodel, som snart blot skulle gå under navnet SØM.

Nogle roste SØM for at nytænke det socialøkonomiske arbejde. Nu skulle det være slut med at udskrive endeløse checks til dyre efterværn, som ganske vist lindrede smerten, men aldrig formåede at tage fat om problemets rod.

Dokumentation

Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM)

Beregningerne på SØM baserer sig på en række tal og antagelser, som brugerne selv indtaster i modellen. Modellen består af to dele:

En beregningsramme, hvori man får en samlet opgørelse over budgetøkonomiske nettoresultater relateret til en konkret social indsats og baseret på de tal og antagelser, brugerne vælger og indtaster. 

En vidensdatabase, der indeholder viden om effekter, priser og konsekvenser for udvalgte målgrupper. Vidensdatabasen kan bruges som inspiration til beregninger i SØM's beregningsramme.

Modellen medregner kun økonomiske konsekvenser, som det er muligt at estimere via registerdata. Brugeren af modellen skal derfor være opmærksom på de begrænsninger, modellen er forbundet med.

Blandt andet er de økonomiske konsekvenser i vidensdatabasen beregnet for personer, der er identificeret i registerdata, mens effektstørrelserne – det vil sige, hvor stor en andel af personerne, der forventes at opnå en forbedring som følge af en given social indsats – stammer fra effektstudier, herunder udenlandske studier, af indsatser givet til en anden gruppe af personer.

Effektstudierne kan bidrage til at kvalificere brugernes skøn over størrelsen af effekten på den konkrete indsats, som der regnes på, hvis de ikke selv har solid viden herom. Det er ikke muligt med modellen at sige, om de beregnede konsekvenser rent faktisk følger som resultat af den konkrete indsats.

SØM's vidensdatabase indeholder nu også viden og estimater for syv målgrupper på børne- og ungeområdet, som er underopdelt på alder, henholdsvis 6-13 årige og 14-17 årige. Der arbejdes desuden på, at 0-5 årige på sigt også skal indgå i modellen, men der har i arbejdet med den udvidede model vist sig nogle data- og metodemæssige udfordringer, der særligt knytter sig til de yngste aldersgrupper.

På voksenområdet omfatter modellen ti hovedmålgrupper, der henholdsvis vedrører udsatte voksne og voksne med handicap. Nogle målgrupper har undermålgrupper, således at der samlet set indgår 20 målgrupper i modellen på voksenområdet.

Hvis brugere ønsker at regne på en målgruppe, som ikke er defineret i SØM's vidensdatabase, kan de selv definere en målgruppe. Det kræver dog, at de har en særlig viden om målgruppen og den konkrete indsats, der regnes på.

Kilde: Børne- og Socialministeriet


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024