Fordobling i antallet af børn i Ritalinbehandling

Lægemiddelstyrelsen afviser, at en fordobling af antallet af børn i Ritalinbehandling er et problem. Det til trods for at kritikere af medicinen siger, at behandlingen er forbundet med bivirkninger.
Kristian Lund Pedersen

At omtale Ritalin synonymt med amfetamin er ikke helt korrekt, idet medicinen har en langt svagere centralstimulerende virkning end amfetamin, og risikoen for misbrug synes at være mindre.


Lægemiddelstyrelsen
Der er på kun tre år sket en fordobling i antallet af urolige børn, der er i behandling med det stærke præparat Ritalin®. For de 5-14 årige er det en stigning fra 1165 børn i 2000 til 2146 børn i 2003.

Det har fået Folketingets Sundhedsudvalg til at reagere, da Ritalin-behandling er forbundet med diverse bivirkninger som nedsat appetit, mavesmerter og indsovningsbesvær. Hos nogle børn ses tendens til tristhed og gråd. Hos enkelte kan denne være vedvarende og have en sådan karakter, at behandlingen må ophøre.

Ritalin er et centralstimulerende lægemiddel, der blandt andet anvendes til behandling af børn med hyperkinetisk forstyrrelse. Hyperkinetisk forstyrrelse er en tilstand karakteriseret ved motorisk uro, opmærksomhedsforstyrrelser og udtalt impulsivitet.

Svær opmærksomhedsforstyrrelse/hyper-kinetisk forstyrrelse benævnes i amerikansk litteratur ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), mens betegnelsen DAMP (disporder of attention, motor control and perception) især tidligere er anvendt i de nordiske lande. ADHD diagnosticeres oftest før 6-års alderen og er hyppigst blandt drenge.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024