Debat

Hvor blev rehabiliteringen af?

DEBAT: Patienter, der har behov for rehabilitering, lades i stikken på grund af et hul i Sundhedsloven. Det mener formanden for Danske Patienter, Torben Lund.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Lund
Formand for Danske Patienter

Når mennesker rammes af en alvorlig sygdom, bliver tilværelsen slået ud af kurs.

Pludselig skal man både forholde sig til sin sygdom samt en række følgevirkninger - det kunne være udvikling af depression, behov for ændret livsførelse og fysisk genoptræning.

Dermed har disse patienter et behov for sundhedsfaglig rehabilitering, der består af fem kerneelementer: optimeret medicinsk behandling, fysisk træning, psykosocial støtte, patientuddannelse og støtte til livsstilsændringer.

Det er stærkt kritisabelt, at rehabilitering ikke er nævnt i Sundhedsloven. Vi ved, at en effektiv, sundhedsfaglig rehabilitering har en veldokumenteret positiv virkning på patienternes tilstand.

Torben Lund
Formand for Danske Patienter

Før Sundhedslovens vedtagelse havde patienterne krav på sundhedsfaglig rehabilitering - det har de beklageligvis ikke længere!

Lars Løkke reducerer hjælpen
Sundhedsloven regulerer nemlig ikke rehabilitering, hvilket fremgår af indenrigs- og sundhedsministerens svar til Folketingets Sundhedsudvalg den 11. oktober 2007.

Ministeren har med sin tolkning af Sundhedsloven reduceret rehabilitering til et spørgsmål om fysisk genoptræning. Dette vil få alvorlige, negative konsekvenser for patienter, som har behov for rehabilitering med andre sundhedsydelser end alene fysisk genoptræning.

Og det gælder en lang række patienter med især kroniske sygdomme som eksempelvis gigt, kronisk obstruktiv lungelidelse, diabetes og forskellige former for kræft- og hjertekarsygdomme.

Rehabilitering gavner
Det er stærkt kritisabelt, at rehabilitering ikke er nævnt i Sundhedsloven. Vi ved, at en effektiv, sundhedsfaglig rehabilitering har en veldokumenteret positiv virkning på patienternes tilstand - risikoen for genindlæggelse falder, prognoserne bliver bedre, og patienterne oplever generelt en højere livskvalitet, fordi de lærer at håndtere deres sygdom og udvise egenomsorg.

Dermed vil de gavnlige virkninger af den sundhedsfaglige rehabilitering også være til fordel for sundhedssektoren og samfundet generelt, idet der er grund til at antage, at behovet for sundhedsydelser samlet set vil falde.

Danske Patienter skal kraftigt opfordre til, at rehabiliteringsbegrebet får en plads i Sundhedsloven, så vi sikrer retten til rehabilitering for de patienter, der ud fra en lægelig vurdering har behov herfor.

Vi kan ikke være andet bekendt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Lund

Fhv. minister (S) & MF, fhv. MEP
cand.jur. (Aarhus Uni. 1976)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024