Danskernes rygproblemer skal lindres bedre

NYHED: Rygproblemer er en folkesygdom, men kræver langt bedre behandlingsmuligheder, mener Gigtforeningen. Vi er i fuld gang, siger KL.
Halvdelen af alle danskere har problemer med ryggen.
Halvdelen af alle danskere har problemer med ryggen.Foto: Altinget.dk
Anders Heissel

Rygpatienterne cykler rundt i systemet, og vi oplever, at der er stor forskel på behandlingen. Der er ingen fælles retningslinier, og det bør der være.

Lene Witte
Direktør i Gigtforeningen

"Av," siger alt for mange danskere og tager sig til ryggen.

Op mod halvdelen af alle voksne danskere har inden for det seneste år haft ondt i ryggen, og cirka 25 pct. har haft smerter i ryggen inden for de seneste 14 dage, viser tal fra Giftforeningen.

Og Lene Witte, direktør i Gigtforeningen, vurderer, at hyppigheden af rygsmerter er stigende.

Dokumentation

Gigtforeningens forslag til bedre rygbehandling

1. Sammenhængende patientforløb uden unødige ventetider skal sikres gennem udvikling af forløbsprogram rygområdet. Et forløbsprogram, der skal beskrive den samlede tværfaglige, tværsektorielle og koordinerende indsats for rygsygdomme og som skal sikre anvendelse af evidensbaserede anbefalinger for den sundhedsfaglige indsats og en præcis beskrivelse af opgavefordeling.

2. Bedre information til alle rygpatienter samt ret til tilbud om rygskole for rygpatienter med tilbagevendende rygsmerter. Det er Gigtforeningens vurdering, at der bør satses på at få formaliseret informationsindsatsen generelt og for rygpatienter med tilbagevendende rygsmerter og dermed med risiko for kronicitet - bør det være en rettighed at få tilbud et kvalificeret tilbud om aktiv rygskole indeholdende både sygdomsinformation, ergonomi og træning. Tilbuddet bør være en del af det offentlige sundhedsvæsen og være vederlagsfrit for patienten. Den motiverende rygskole er et bud på en sådan rygskole.

3. Øget tværfagligt og tværsektorielt samarbejde i kommunerne, der også skal inddrage arbejdspladsen. Lovgivningen omkring sygedagpenge lægger op til tværfagligt samarbejde herunder inddragelse af arbejdspladsen, men kommunerne bør - også efter ankestyrelsens opfattelse - i højere grad inddrage arbejdspladserne for at fastholde den sygemeldte, så udstødning fra arbejdsmarkedet og social deroute undgås.

4. Øget satsning på forskning i forebyggelse og behandling af rygsygdomme. Diagnosticeringen skal blive bedre og mere præcis, ny teknologi skal afprøves og paletten af behandlingsmulighed skal udvikles. Desuden skal en øget satsning på både primær og sekundær forebyggelse være med til at vende den negative udvikling i forekomsten af rygbesvær i Danmark.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024