Debat

Patientsikkerhedsordningen kan nu blive en realitet

DEBAT: Ebbensgaard opfordrer politikerne på Christiansborg til at få stemt ændringen af sundhedsloven igennem, så arbejdet med at forbedre patienternes sikkerhed for alvor kan komme i gang.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Ebbensgaard,
Formand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed

I januar 2003 blev der indgået en aftale på patientsikkerhedsområdet (sundhedsloven) blandt en lang række politiske partier. Aftalen er baggrunden for lov om patientsikkerhed. I aftalen fremgår det, at patienter, deres pårørende og den primære sundhedssektor, såsom praktiserende læger og apoteker, også skal have mulighed for rapportering af utilsigtede hændelser og fejl. Det er endnu ikke sket.

Udsat igen og igen
Forsøg på at udvide patientsikkerhedsordningen har været mange i de sidste fem år. Først skulle der skabes rammer for en succesfuld udvidelse af ordningen, hvorfor rapporteringssystemet, som vi kender det i dag, hvor det kun er sygehuspersonalet, som rapporterer, blev evalueret i sommeren 2006. Resultatet af evalueringen var positivt. Alligevel blev udvidelsen af ordningen udskudt, fordi man mente, at den skulle være en del af kvalitetsreformen. Derefter kom folketingsvalget i 2007, og loven blev udsat igen. I foråret 2008 kom udvidelsen af patientsikkerhedsordningen endelig til høring, men der var igen midler på finansloven afsat til den, og den blev udsat for 3. gang på få år.

Der er stor politisk opbakning til udvidelsen blandt de politiske partier og de involverede interessenter og organisationer på området. Hele vejen rundt kan alle se, at en udvidelse af rapporteringssystemet er ensbetydende med mere viden og dermed større patientsikkerhed. Nu er der mulighed for at sætte handling bag den gode vilje. Forslag til lov om ændring af sundhedsloven (udvidelse af patientsikkerhedsordningen) blev i fredags sendt i høring. Jeg håber nu, at patientsikkerhedsordningen bliver en realitet, og der endelig kommer realitet bag aftalen på patientsikkerhedsområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Ebbensgaard

merkonom (1972)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024