Svært at nå til enighed om statspulje

SATSPULJEN: DF fik ikke held til at afskaffe satspuljen i år, men de er stadig stærkt utilfredse. Forlig blev først nået efter lange forhandlinger.
Det var svært for politikerne at blive enige i årets satspuljeforhandling.
Det var svært for politikerne at blive enige i årets satspuljeforhandling.Foto: Colourbox.com
Maria Dalby

Det er fjollet, at vi sidder så mange mennesker og skal blive enige. Det burde hellere være fagfolk, der fordelte de her penge. Vi tror, at de kunne gøre langt bedre nytte andre steder.

Liselott Blixt
Sundhedsordfører, DF
Fakta
Der er den 27. oktober opnået enighed om udmøntning af satspuljen på sundhedsområdet 2009-2012. Aftalen er indgået mellem Regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance.

Med aftalen styrker partierne indsatsen på sundhedsområdet indenfor tre hovedområder: Mennesker med sindslidelser, mennesker med handicap og særligt udsatte grupper.

Kilde: Sundhedsministeriet
Slagsmålet om satspuljen er langtfra slut, selvom det lykkedes for partierne at nå til enighed igen i år. Det var lange forhandlinger, hvor DF var stærkt utilfreds med, at partierne ikke kunne enes om nogle mere konkrete fokusområder. I stedet blev der sat fokus på "en styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper" med puljens frie midler.

"Det var bestemt ikke lette forhandlinger. Men derfor er glæden også desto større over, at vi endelig får fokus på de dårligst stillet," siger SF's sundhedsordfører, Karl Bornhøft.

Utilfreds med forløbet
Heller ikke ved DF er man tilfredse med forhandlingsforløbet, og sundhedsordføreren er forundret over hele konstruktionen af forhandlingerne.

"Det er fjollet, at vi sidder så mange mennesker og skal blive enige. Det burde hellere være fagfolk, der fordelte de her penge. Vi tror, at de kunne gøre langt bedre nytte andre steder," siger Liselott Blixt.

Dansk Folkeparti ville gerne have haft sat fokus på sjældne sygdomme, men de syv partier kunne altså kun blive enige om et overordnet tema, nemlig særligt udsatte grupper. DF havde før finanslovsforhandlingerne meldt ud, at de ønskede at afskaffe statspuljen, og det er ordføreren også skuffet over ikke lod sig gøre.

"Der er jo flere af de andre partier, som heller ikke er tilfredse med den her konstruktion. I Socialdemokratiet valgte partitoppen at gå mod deres bagland, der ønskede at afskaffe puljen. Det ville være langt bedre, hvis psykiatrien blev en integreret del af finanslovsforhandlingerne," siger hun.

Dokumentation

Udmøntning af satspuljen på sundhedsområdet 2009-2012

Inden for psykiatrien afsættes der bl.a. penge til at indføre en udvidet behandlingsret i voksenpsykiatrien. Det betyder, at voksne over 19 år fra 2010 får ret til at vælge et privat tilbud, som har aftale med regionerne, hvis regionerne ikke kan tilbyde behandling inden for 2 måneder. En tilsvarende rettighed er allerede introduceret i børne- og ungdomspsykiatrien.

Partierne bag aftalen har også taget hul på finansiering af psykologbehandling af personer med let til moderat angst, herunder OCD, og til at styrke behandlingsindsatsen over for personer, der har forsøgt selvmord. Derudover er der sat penge af til dag- og døgnbehandling på alkoholområdet samt forebyggelse af negativ social arv i sundhed.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024