Fortsat uafklaret om kræftmedicin må bruges

KRÆFTMEDICIN: Avastin er bedre end antaget, men der er fortsat ingen afklaring på, om og hvornår det skal være standardbehandling i Danmark.
Kræftlæger venter fortsat på at kunne bruge Avastin.
Kræftlæger venter fortsat på at kunne bruge Avastin. Foto: colourbox
Maria Dalby

De næste par år vil det vælte frem med nye former for kræftlægemidler, og det vil være rigtig dyrt. Derfor er de nødt til at lave et system, der kan håndtere det. Nu virker det som om, at selve godkendelsen til standardbehandling vil komme til at tage en evighed.

Peter Meldgaard
Overlæge, Århus Universitetssygehus
I august 2007 godkendte det europæiske lægemiddelagentur, EMEA, Avastin. Siden er der blevet lavet en MTV-rapport, yderligere vurdering af sikkerheden ved brug af Avastin er foretaget, og flertallet af partierne på Christiansborg har udtalt, at prisen på medicin ikke kan blive for høj. Alligevel venter landets kræftlæger på at kunne tage medicinen i brug.

"Politikerne melder ud, at medicinen ikke kan blive for dyrt. Men det er helt uanstændigt, at der så skal gå så længe, før nogen tager stilling til, om medicinen skal bruges. Jeg er egentlig ligeglad med Avastin. Men jeg råber højt nu, fordi det giver en bedre behandling med en rigtig forbedring for lungekræftpatienterne. Og jeg sidder med patienterne hver dag, og jeg brude fortælle dem, at der findes bedre behandling. Men gør det ikke. Det er meget frustrerende," siger overlæge Peter Meldgaard, Århus Universitetssygehus.

Alt for lang tid
Det, der undrer, er, at der tilsyneladende ikke er nogen, der tager ansvaret for at beslutte, om dyr kræftmedicin skal tages i brug. Og sagen om Avastin er blot en forløber for den udvikling, der vil give endnu flere rigtig dyre medikamenter.

"De næste par år vil det vælte frem med nye former for kræftlægemidler, og det vil være rigtig dyrt. Derfor er de nødt til at lave et system, der kan håndtere det. Nu virker det som om, at selve godkendelsen til standardbehandling vil komme til at tage en evighed. Når det er godkendt i UVKL, så skal det i Kræftstyregruppen, så skal det på ministerieniveau, og derefter ud i de enkelte regioner, som så selv vil undersøge, hvordan det skal bruges. Det er meget absurd at være fagperson og patient, fordi der ikke er nogen, der melder noget ud," siger Peter Meldgaard.

Dokumentation

FAKTA:
Lungekræft hører til blandt de mest aggressive kræftformer. Blot syv procent er i live efter fem år. Og hovedparten dør allerede inden for det første år efter diagnosticering.

Men nu er der godt nyt. En ny undersøgelse, der i sidste uge blev offentliggjort på en stor international lungekræftkonference i Chicago, USA, viser, at en meget stor andel af lungekræftpatienterne kan forvente at få 4 måneders ekstra levetid, hvis den almindeligt anvendte kemoterapi kombineres med den nye biologiske kræftmedicin Avastin.

Det første studie af Avastin viste, at patienter, der fik præparatet sammen med kemoterapi, kunne øge overlevelsen fra 10,3 måneder til 12,3.

Den nye undersøgelse er en analyse af tallene fra det første studie, hvor forskerne har adskilt de forskellige undergrupper på baggrund af typer af kræftceller. Den største gruppe (adenokarcinomer), som udgør 69 procent af hele gruppen, har en markant bedre effekt af behandlingen med Avastin, idet den gennemsnitlige overlevelse her er hele 14,2 måneder.

Behandlingen med Avastin er relevant for omkring 400 af de omkring 3.600 danskere, der hvert år får stillet diagnosen lungekræft. For den enkelte betyder behandlingen udsigt til at få en markant øget levetid i forhold til, hvis de kun får den kemoterapi, som er standardbehandling i dag på kræftafdelingerne.

Det europæiske lægemiddelagentur EMEA godkendte Avastin til lungekræftpatienter i august 2007. Dermed kan det bruges i hele EU, herunder Danmark. Avastin, som i Europa markedsføres af Roche A/S, er taget i anvendelse i behandlingen af lungekræft i en række europæiske lande.

Fakta om lungekræft:

  • Hvert år rammes ca. 3.600 danskere af lungekræft

  • 80 % af tilfældene er af typen ikke-småcellet lungekræft

  • Lungekræft er en af de mest udbredte kræftsygdomme i Danmark´

  • Lungekræft er den næsthyppigste kræftform hos mænd og tredjehyppigste hos kvinder.

  • Rygning er den altoverskyggende årsag til lungekræft. 

  • De mest almindelige symptomer, som bør foranledige nærmere undersøgelser, er vedvarende hoste, blodigt opspyt, gentagne lungebetændelser, hæshed, smerter, træthed og vægttab.

  • Læs mere på www.cancer.dk

Fakta om Avastin:

  • Avastin er et biologisk lægemiddel til behandling af ikke-småcellet lungekræft.

  • Avastin er et antistof, som hæmmer dannelsen af blodkar til kræfttumoren. Dermed får kræftsvulsten ikke næring nok og mindskes. Samtidig forstærker Avastin virkningen fra andre kræftmidler.

  • Avastin er godkendt som en behandling af fremskreden ikke-småcellet lungekræft, udbredt tarm- og endetarmskræft, udbredt brystkræft (i alle tilfælde kombineret med kemoterapi) og udbredt nyrekræft i kombination med interferon.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024