Uacceptabel forskel på ventetider til scanninger

GIGT: Det tager dobbelt så lang tid at få tid til en scanning i København i forhold til Jylland, hvis man er gigtpatient og har brug for en MR-scanning. Gigtforeningens direktør er forarget.
Gigtpatienterne er kommet bag i køen til scanninger. På Sjælland må de vente op til tre måneder.
Gigtpatienterne er kommet bag i køen til scanninger. På Sjælland må de vente op til tre måneder.
Maria Dalby

De længere og længere ventetider er et stort problem for dem, der rammes. Det er nedbrydende for en patient at gå med smerter og måske være sygemeldt, mens man venter på at blive diagnosticeret og behandlet.

Lene Witte
Direktør for Gigtforeningen
Det er bedst at bo i Jylland, hvis man er gigtpatient. For bor man i det østlige Danmark, så er køen til en MR-scanning dobbelt så lang som i Jylland. Og ventetiden er stigende.

"De længere og længere ventetider er et stort problem for dem, der rammes. Det er nedbrydende for en patient at gå med smerter og måske være sygemeldt, mens man venter på at blive diagnosticeret og behandlet. Vi må have grebet ind over for de stigende ventetider i behandlingssystemet. Det kan vi først og fremmest gøre via forløbsprogrammer, der sikrer den nødvendige sammenhæng i behandlingen. Der skal være sammenhæng fra henvisningen fra den praktiserende læge, til hele den efterfølgende behandling," siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen.

Der mangler scannere
Kritikken kommer samtidig med, at Danske Regioner kritiseres for at have indkøbt forældede scannere.

"Der skal udføres flere scanninger, ved en øget kapacitetsudnyttelse og/eller ved anskaffelse af flere scannere. Desuden skal gigtpatienter opprioriteres på sygehusene generelt og på de billeddiagnostiske afdelinger," siger Lene Witte.

Det er Gigtforeningen, der har undersøgt, hvordan behandlingen af gigtpatienter forløber. De praktiserende reumatologer svarer, at de oplever stigende ventetider på at få deres patienter MR-scannet i sygehusvæsenet.

I spørgeskemaundersøgelsen svarer 57 pct. af de praktiserende reumatologer, at ventetiden i 2008 er steget sammenlignet med 2007. Problemerne er størst øst for Storebælt, hvor den gennemsnitlige ventetid er på næsten 3 måneder, mens den er halvt så lang (halvanden måned) vest for Storebælt.

Prioriterer andre patienter
De stigende ventetider på MR-scanning bekræftes af de reumatologiske afdelinger på sygehusene. Også her er problemerne størst i Østdanmark. MR-scanning anvendes til udredning af patienter med rygproblemer og visse patienter med slidgigt og patienter med uforklarlige lokale smerter. Ud over, at den forsinkede udredning gør patienten utryg, er den forsinkede udredning negativ i relation til fastholdelse på arbejdsmarkedet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024