Kræftkirurger: Private kræftoperationer bør forhindres

NOTE: Kræftpatienter opereres på privathospitaler, uden at det lever op til Sundhedsstyrelsens krav. Det får tre fremtrædende kirurger til at anklage regeringen for dobbeltspil og Sundhedsstyrelsen for passivitet.
Kasper Frandsen

Politikerne taler med to tunger i den her sag. De siger, at det vigtigste er at samle behandlingen af kræft på færre hospitaler for at få bedre behandlingsresultater, og så gør de det stik modsatte, når de tillader privathospitalerne at behandle kræftpatienter. Det er at stikke folk blår i øjnene.

Svend Schulze
Formand for landets kirurger og ledende overlæge på Hvidovre og Glostrup Hospitaler
Regeringen kritiseres af tre fremtrædende kirurger i hårde vendinger i Dagens Medicin for at skjule kritisabel kræftbehandling på flere privathospitaler.

Formanden for landets kirurger, ledende overlæge Svend Schulze, kalder det "en skandale", at Hamlet og andre privathospitaler får lov at operere patienter med tarmkræft, når regeringen udadtil lægger op til at samle den krævende og risikable kræftbehandling på færrest mulige afdelinger.

"Det er simpelthen en skandale, når et privathospital, som ikke engang har en intensivafdeling, bebuder, at det vil behandle tarmkræft. Det kan godt være, at regeringen af politiske årsager synes, at privathospitalets initiativ er godt, men det strider jo direkte mod både den nationale kræftplan og de intentioner for kræftbehandlingen, som regeringen og Sundhedsministeriet har meldt ud de seneste år. Vi er ikke imod privathospitaler, men vi mener, at de skal holde sig til områder, hvor det er forsvarligt, og hvor de har mange patienter," siger Svend Schulze til Dagens Medicin.

Samtidig henviser de til den store fare, der er forbundet med behandling af tarmkræft pga. stor risiko for komplikationer. Derfor kræves der, at afdelingerne har en intensivafdeling, hvilket mange private hospitaler ikke lever op til. Derudover viser forskning ifølge de tre kirurger, at afdelinger med over 30 kræftbehandlinger pr. år oplever færre dødsfald og færre stomier.

Undrer sig over politikerne
Kirurgerne undrer sig især over, at regeringen og Folketinget vil acceptere privathospitalernes praksis på kræftområdet. Så sent som sidste sommer fastslog den konservative formand, vicestatsminister Bendt Bendtsen, at kræftbehandlingen bør samles på langt færre hospitaler end i dag.

"Politikerne taler med to tunger i den her sag. De siger, at det vigtigste er at samle behandlingen af kræft på færre hospitaler for at få bedre behandlingsresultater, og så gør de det stik modsatte, når de tillader privathospitalerne at behandle kræftpatienter. Det er at stikke folk blår i øjnene," siger Svend Schulze.

Kirurgerne har flere gange forsøgt at rejse sagen i Kræftstyregruppen under Sundhedsstyrelsen, men forgæves, oplyser ledende overlæge Henrik Harling, Bispebjerg Hospital, der er medlem af gruppen.

Privathospitalerne har dog ikke tænkt sig at opgive kræftbehandlingen. Tværtimod vil man gerne stærkere ind på området og betragtes som ligestillet med de offentlige sygehuse, siger formanden for Sammenslutningen af Privathospitaler og Privatklinikker i Danmark (SPPD), speciallæge Nis Alstrup.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024