DF: Ministeren løber fra sit ansvar

NYHED: På ti år er antallet af unge danskere smittet med klamydia fordoblet. SF og DF ønsker at skærpe forebyggelsen, mens V mener, at der bliver gjort tilstrækkeligt.
De unge glemmer alt for ofte at bruge kondom. DF foreslår at bruge flere penge fra satspuljen til oplysningskampagner.
De unge glemmer alt for ofte at bruge kondom. DF foreslår at bruge flere penge fra satspuljen til oplysningskampagner. Foto: colourbox.com
Kasper FrandsenChristian Juhl Mølgaard
Fakta
Klamydia slår historisk rekord

25.795 danskere mellem 15 og 29 år blev i fjor testet positive for klamydia mod 12.831 for ti år siden.

Forekomsten af klamydiasmittede skønnes i virkeligheden at være langt højere.

Kilde: Statens Serum Institut

Friske tal fra Statens Serum Institut viser, at antallet af unge danskere smittet med kønssygdommen klamydia på ti år er fordoblet.

På Christiansborg ønsker SF og DF at skærpe indsatsen på forebyggelsesområdet. Hos Venstre mener man, at der bliver gjort tilstrækkeligt - og at ansvaret i sidste ende er og bliver kommunernes.

V: Det er kommunernes ansvar
Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen gør opmærksom på, at der allerede bliver taget hånd om problemet.

"Ministeren har sendt et brev til alle kommuner og indskærpet, at forebyggelse er deres ansvar," siger hun til Altinget | Sundhed.

"Så der bliver fulgt op på det."

Altinget | Sundhed har i dag kontaktet Sundhedsministeriet for at få en kopi af det omtalte brev fra ministeren til kommunerne.

Ingen i Sundhedsministeriet, vi har talt med, kender noget til brevet, men henviser til et paragraf 20-spørgsmål, den daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) svarede på 14. september 2007 (se nedenstående).

DF: Det er også ministerens ansvar
Brev eller ej, Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener ikke, at det er tilstrækkeligt:

"Sundhedsministeren løber fra sit ansvar ved blot at udsende et brev til kommuner, hvor han indskærper, at det er deres ansvar," siger hun til til Altinget | Sundhed, og pointerer:  

"Det er hele samfundets ansvar, og derfor bør Jakob Axel Nielsen også tage et ansvar.

Desuden bør der sættes ind med flere kampagner af forskellig art - både af større og mindre karakter, som f.eks. hende, der rejser rundt og reklamerer for kondommærket 'Hanky Panky', hvor det er meningen, at det skal være sjovt at bruge kondom.

Det er værd at overveje om nogle af pengene i satspuljen ikke kunne gå til lignende projekter," siger Liselott Blixt.

SF: Sæt stærkere ind på forebyggelse
Sundhedsordfører for Socialistisk Folkeparti Kamal Qureshi er også bekymret over tallene og ønsker handling på området: 

"Vi er nødt til at få set på, hvad der ligger bag disse forhøjede tal, og så må vi sætte stærkere ind på forebyggelse. Både for den enkelte og for samfundet som helhed er det vigtigt at få forekomsten ned," siger han i en pressemeddelse.

Dokumentation

Besvarelse af spørgsmål nr. S 6158, som medlem af Folketinget Birthe Skaarup (DF) har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 14. september 2007

Spørgsmål S 6158:
"Vil ministeren oplyse, hvor Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik i Københavns Kommune budgetmæssigt henhører efter strukturreformen?"

Endeligt svar:
Indledningsvis vil jeg helt overordnet skitsere den opgavemæssige fordeling mellem de tre offentlige aktører inden for forebyggelse relateret til seksuel sundhed efter kommunalreformen.

Kommunerne har ansvaret for den borgerrettede forebyggelsesindsats. Det drejer sig bl.a. om seksualundervisning i folkeskolen, befolkningsrettet information, etablering og drift af tilbud til særligt sårbare befolkningsgrupper samt samarbejde med regionen om den patientrettede forebyggelse.

Regionerne har ansvaret for den patientrettede forebyggelse, herunder rådgivning og kontaktopsporing i forhold til seksuelt overførbare infektioner, herunder hiv, rådgivning af svangerskabsforebyggelse på gynækologiske hospitalsafdelinger og hos praktiserende læger, samt sikring af tilbud om støttesamtaler til abortsøgende kvinder.

Sundhedsstyrelsen er ansvarlig for monitorering af sundhedstilstanden, herunder at prioritere og angive retningslinier for forebyggelsesindsatsen, koordinere den nationale indsats samt indsamle og formidle erfaringer og viden.

Hertil kommer den indsats, der ofte udføres af frivillige organisationer, som fx Sex og Samfund.

Kommuner og regioner har - som det fremgår - samlet set det udførende ansvar for forebyggelse og behandling af seksuelt relaterede sygdomme.

Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik er et tilbud til borgerne i Københavns Kommune om anonym rådgivning om prævention, sexsygdomme, abort m.v. og behandling (test for sexsygdomme, opsætning af spiral m.v.). Klinikken henvender sig især til grupper med en højere risiko for at blive gravid og har særligt været benyttet af socialt sårbare grupper.

Præventions- og Rådgivningsklinikken har således opgaver, der kan henføres til både kommunen og regionen.

Det er imidlertid op til kommunen og regionen at fastlægge såvel omfang og det nærmere indhold af opgaven, herunder aftale i hvilket omfang frivillige organisationer m.v. ønskes inddraget i opgavevaretagelsen.

Det vil derfor være op til Københavns Kommune og Region Hovedstaden at beslutte, i hvilket omfang foreningen Sex og Samfund skal bistå med opgavevaretagelsen vedrørende forebyggelse relateret til seksuel sundhed.

Såfremt der måtte være et lokalt ønske om at anvende klinikken til at løse regionens henholdsvis kommunens opgaver inden for dette område, kunne en fornuftig og naturlig løsning være, at Region Hovedstaden og Københavns Kommune indgik et samarbejde herom.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024