Garantiløs garanti

ANALYSE: Danskerne har et udvidet frit sygehusvalg. Men selvom de kan vælge mellem alle hospitaler i landet, så har de ingen valgmuligheder. Der er nemlig ikke kapacitet nok på de danske sygehuse, og strejken blandt sygeplejerskerne har kun gjort et allerede eksisterende problem værre.
Med humor har sygeplejerskerne forsøgt at få mere i løn. Mens de strejker vokser ventelisterne.
Med humor har sygeplejerskerne forsøgt at få mere i løn. Mens de strejker vokser ventelisterne.Foto: Dalby/Altinget.dk
Maria Dalby
Danske Regioner, der er dem, der har det daglige ansvar for de danske hospitaler, har længe sagt, at det er umuligt at leve op til det udvidede frie sygehusvalg.`

Lad os slå fast, at det betyder, at man skal have et behandlingstilbud inden for fire uger, og hvis ikke man kan få det i sin egen regions offentlige hospitaler, så skal de stille et andet tilbud til rådighed. Det kan være i en anden region, på et privat hospital eller i sidste ende i udlandet. Men sandheden er, at tilbuddet ikke altid vil være der.

Men selvom patienten ikke kan få behandling, så kan patienten ikke gå nogen andre steder hen. De må pænt vente. Altså selvom de har en behandlingsgaranti, som statsministeren udtrykte det på sit sidste pressemøde.

"Jamen altså behandlingsgarantien står ved magt. Den lov gælder stadigvæk. Men vi er desværre i den situation, at vi ikke kan garantere, når der ikke er kapacitet. Det er desværre konsekvensen." Citat statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Vendt debatten om ventelister
Den borgerlige regering fik, da de kom til magten i 2001, vendt den meget negative debat om ventetiden i sundhedssystemmet. De gjorde det ved at bruge garantipolitikken. Men reelt set gav de danskerne en garanti, som de ikke kan bruge til noget. Det har nemlig ingen konsekvens, når garantien ikke overholdes.

Lige nu er situationen ekstrem. Sygeplejerskerne strejker, og alle hospitaler er sat i nødberedskab. De foretager kun de livsnødvendige og akute operationer. Imens vokser antallet af aflyste behandlinger, 280.973 til og med den 25 maj. Danske Regioner er låst. De kan ikke give sygeplejerskerne de 15 pct. som de kræver, da deres økonomi er fastlagt i forhandlinger med regeringen. De har givet Sosu-assistenterne 13,8 pct. Men der er alt for langt op til de 15 pct., som er sygeplejerskernes krav.

Brug for prioritering
Danske Patienter, Danske Regioner og Lægeforeningen har alle sagt, at det er nødvendigt med en prioritering af patienterne. At det er nødvendigt at tage den politiske prioritering af de lange ventelister. Men det vil sundhedsministeren ikke. Han vil lade det være op til lægerne, der på den anden side mener, at de er bundet på hænder og fødder af det udvidede frie sygehusvalg.

Og når det kommer til strejken, er Statsminister Anders Foghs udmelding den samme. Han vil ikke blande sig, når arbejdsmarkedets parter forhandler. Og det er selvom parterne for længst har forladt bordet. Så nu kører strejken på sjette uge. Problemet er, at ventelisterne vokser, og gør det endnu sværere for danskerne at gøre brug af deres udvidede frie sygehusvalg, altså den såkaldte behandlingsgaranti.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024