Mangel på medicin vil fortsætte

NYHED: Lægemiddelstyrelsen har ingen planer om at ændre reglerne for det danske medicinmarked. Derfor vil der også i fremtiden opstå sager om mangel på medicin.
Maria Dalby
Fakta

Det skrev Lif om manglen på gigtmedicin

"Det er naturligvis et stort problem, når patienternes adgang til lægemidler bliver vanskeliggjort. I forhold til den konkrete situation med gigtmedicinen er det desværre på mange måder en direkte konsekvens af den stramme regulering og prisfokusering, som følger af de danske systemer med substitution og tilskudspriser på lægemiddelområdet," siger adm. direktør i Lif Ida Sofie Jensen.

Det betyder, at originalproducenterne lejlighedsvis afregistrerer dele af deres produktsortiment i Danmark, fordi afsætningen i praksis er så begrænset, at omkostningerne ved at markedsføre produktet overstiger indtjeningen. "Substitutionsreglerne gør, at parallelimportørerne opnår at være førstevalg ved selv den mindste prisforskel og dermed i realiteten er sikret afsætning af de parallelimporterede produkter," påpeger Ida Sofie Jensen.


Kilde: Lif
Det er ingens skyld, at 20.000 gigtpatienter i april stod uden medicin. Sådan lyder konklusionen fra Lægemiddelstyrelsen.

"Vi har ikke noget svar på, hvad der kan gøres ved det. Det sker jævnligt, at man løber tør for medicin, og nogle gange har det så større konsekvens end andre gange," siger Karsten Jørgensen, chefkonsulent ved Lægemiddelstyrelsen.

Markedet er årsagen
Det er mekanismerne på markedet, der gør, at efterspørgslen på et givent produkt pludselig kan gå i vejret, og dermed tømme lageret. Reglerne siger, at en producent skal have nok til syv dages levering, og netop det mener Lif kunne være en løsning på problemet.

"Man kunne gøre perioden længere, det er jo en oplagt måde at dæmpe problemet på, da en større mængde så vil være til stede," siger cheføkonom Jørgen Clausen.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024