Politikerne får opbakning til at lave sundhedslove

NYHED: I fremtiden skal politikerne ikke holde sig tilbage, når det handler om forebyggelse. Danskerne vil gerne have at de blander sig, viser ny undersøgelse.
Danskerne vil gerne have hjælp til at leve sundere.
Danskerne vil gerne have hjælp til at leve sundere.Foto: Colourbox.com
Maria Dalby

Det virker som om, at der er foregået en debat på lokalniveau, hvor lokalpolitikerne allerede har indset, at der skal gøres en indsats. De diskuterer forebyggelse, om der skal være saftevand i børnehaven, motionshold til ældre eller cykelstier. Nu mangler vi bare landspolitikerne.

Anders Hede
Forskningschef ved TrygFonden
Fakta

Fakta om sundhedstilstanden i Danmark

  • Middellevetiden har været pænt stigende det sidste tiår. Den er i 2006-07 75,9 år for mænd og 80,5 år for kvinder. Men Danmark ligger fortsat i bunden, sammenlignet med de fleste andre vesteuropæiske OECD-lande, specielt for kvinder

  • Rygning, drikkeri, manglende motion og forkert kost er de største dræbere i dagens Danmark, samtidig med at de er årsag til alvorlige sygdomme som diabetes, rygerlunger, kræft, slagtilfælde og knogleskørhed. Såkaldte livsstilsproblemer slår mindst 50 gange så mange ihjel som trafikken og mange hundrede gange flere, end der omkommer ved arbejdsulykker

  • Der er dog en positiv udvikling i flere af sundhedsvanerne. Andelen af dagligrygere er faldet, men der bliver flere og flere storrygere blandt dem, der ryger. Andelen af fysisk aktive er stigende. Kostvanerne er forbedret med faldende fedtindhold og stigende indtag af frugt og grønt

  • Den negative udvikling tegnes bl.a. af en markant stigning i andelen af svært overvægtige, stigning i andelen, der overskrider genstandsgrænserne, og en lille, men konstant stigning i andelen, der ofte føler sig stresset.

  • Børn og unges sundhedsadfærd er bekymrende på en række områder, først og fremmest mht. rygning, alkoholforbrug og fysisk inaktivitet. Ca. hvert tiende barn lever med kronisk sygdom.

  • Der er fortsat klare sociale forskelle i befolkningens sundhedsadfærd, sygelighed, brug af sundhedsvæsenet og dødelighed. Uligheden i sundhed er stigende i Danmark.


Kilde: Ugebrevet Mandag Morgen
Det er svært at leve sundt. Selvom man godt ved, hvad der skal til, så er det svært at leve op til det. Derfor så et flertal af danskerne gerne, at politikerne brugte mere lovgivning til at få danskerne til at leve sundere.

Det er TrygFonden og ugebrevet Mandag Morgen, der i dag præsenterer rapporten "Fremtidens forebyggelse - ifølge danskerne".

Mere lovgivning
Undersøgelsen har belyst danskernes holdning til forebyggelse, og 90 pct. af danskerne mener, at det er samfundets opgave at forbygge hjertekarsygdomme, diabetes og kræft. 82 pct. mener, at det er den enkeltes ansvar at leve et sundt liv, men samtidig svarer 72 pct., at det offentlige skal tage et større ansvar for at sikre sunde rammer, der gør de sunde valg nemmere og billigere.

"Undersøgelsen viser, at folk er meget pragmatiske. Holdningerne går på tværs af politik, så der er bred enighed i befolkningen om, at der skal gøres noget ved det," siger Anders Hede, der er forskningschef ved TrygFonden.

Således viser undersøgelsen også, at 80 pct. af danskerne går ind for differentieret moms på fødevarer. Et forslag, der indtil videre er skudt til hjørne, mens Forebyggelseskommissionen arbejder.

Dokumentation

Om undersøgelsen:

  • Undersøgelsen er gennemført i perioden 14.-20. november 2007 via internettet med udgangspunkt i Zaperas Danmarkspanel.

  • Undersøgelsen er baseret på besvarelser fra 2006 personer i alderen 18-74 år

  • Deltagerne i undersøgelsen udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i aldersgruppen


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024