Alt for positivt billede af medicinpriserne

NYHED: De danske medicinpriser er ikke faldet det sidste år, men derimod steget. Amgros direktør irettesætter Apotekerforeningen.
Priserne er ikke faldet på medicin, men derimod steget, mener Amgros.
Priserne er ikke faldet på medicin, men derimod steget, mener Amgros.Foto: Colourbox.com
Maria Dalby

Det er fuldstændig den samme diskussion, der har kørt tidligere, om man ikke kunne finde en anden måde at regulere området på. Det er jo helt utroligt, at der endnu ikke er sket noget.

Karl Bornhøft
Sundhedsordfører for SF
Det er ikke hele sandheden, når Danmarks Apotekerforenings redegørelse viser, at medicinpriserne ligger 7 pct. under det europæiske gennemsnit. Tallene dækker nemlig kun de private apoteker og ikke sygehusapotekerne.

"Desværre er Apotekerforeningens udmeldinger alene baseret på data fra primærsektoren. Altså de lægemidler, der handles på de private apoteker. Det er også fair nok, eftersom Apotekerforeningen er de private apotekers interesseorganisation. Men det er ærgerligt, at det kommer til at fremgå, som om Apotekerforeningen udtaler sig om det samlede lægemiddelområde," siger Flemming Sonne, der er administrerende direktør i Amgros. Amgros er ejet af regionerne og står for al indkøb af medicin til sygehusene.

Nye lægemidler gør det dyrt
For mens der er nedgang i priserne på det private marked, så er der altså stigninger inden for det offentlige. Og en stor del af stigningerne i omsætningen kan ikke forklares ved større forbrug. Men skal findes ved, at behandlingsprisen stiger, hvilket forklarer 57 pct. af stigningen, og det er cirka en halv milliard kr. Det er især kræftmedicin og de biologiske lægemidler, der koster.

Det er en fordel for patienterne, at der sker en hurtig udvikling af ny medicin, men det betyder altså også, at der ofte ikke er nogle konkurrenter til produkterne. Prisen fastsættes derfor udelukkende af producenten, og det er ikke muligt at få medicinen billigere et andet sted.

Danske Regioner har i økonomiaftalen aftalt med regeringen, at der skal ses på prisdannelsen. Og den analyse skal være klar til næste forår. Men der er ikke nogen bindende aftale om, at prisfastsættelsen skal ændres, og det undrer SF's sundhedsordfører.

Dokumentation

Forklaring til prisfastsættelsen i Danmark:

I Norge fastsætter den Norske Lægemiddelstyrelse "legemiddelverket" en maksimal AIP pris for et lægemiddel, der som hovedregel bliver fastsat på baggrund af gennemsnittet af de tre laveste AIP priser, som et lægemiddel sælges for i udvalgte europæiske lande. Firmaets accept af prisen er en forudsætning for at en producent kan få en markedsføringstilladelse til deres præparater i Norge. Efter at lægemidlet er blevet solgt i en periode, revurderer "Legemiddelverket" prisen med jævne mellemrum.

I mange andre europæiske lande anvender man andre varianter af priskontrolsystemer. Er der konkurrence på lægemidlet i Danmark, betyder AIP prisen mindre, fordi det så vil være markedskræfterne, der bestemmer prisen. Men er der kun begrænset eller slet ingen konkurrence, er det AIP prisen, der handles til - en pris som firmaet har bestemt selv.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024