Debat

Hul kritik fra kopisterne

DEBAT: Ryd op i egne rækker. Så kontant er meldingen fra LIF efter kritik fra IGL.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Jan Hylleberg
Viceadministrerende direktør ved LIF 

Over de seneste par år har alle kunnet iagttage, hvordan flere kopiproducenter har spekuleret i at udnytte tilskudsreglerne med prisstigninger på op til 700 procent. Spekulationen er sket ved prisstigninger på produkter med begrænset eller ingen substitution, og få ugers spekulation har betydet, at kopiproducenterne har halet flere 100 millioner kroner op af patienternes lommer og regionernes pengekasser.

Holder sig ikke for gode
Endnu har vi til gode at se formanden for Industriforeningen for Generiske Lægemidler tage afstand fra den form for spekulationsvirksomhed.

I stedet for at gøre en indsats for at holde orden i "eget hus" forsøger IGL-formanden sig i Altinget | Sundhed den 4. juni med en bred kritik af de løbende fremskridt, som den forskende og udviklende lægemiddelindustri frembringer, og som i øvrigt er "garanten" for, at Puk Thomas' medlemmer, kopivirksomhederne, har varer at kopiere.

Gulerod ved at forske
Patentsystemet er indrettet således, at det beskytter innovationer i tyve år - fra produktet opdages i laboratoriet. Det betyder, at patentbeskyttelsen, når den lange udviklingstid fraregnes, reelt gælder i otte til ti år. Derefter har kopivirksomhederne adgang til at markedsføre kopiprodukter. Det er et godt og enkelt system, som opretholder incitamentet til at forske og udvikle nye behandlinger, samtidig med at det sikrer, at kopiproducenterne kan markedsføre billige kopilægemidler efter patentudløb, hvilket Puk Thomas jo så, jf. indlægget den 4. juni, de facto må kalde for "sur gammel vin på gamle flasker".

Jeg synes ikke, Puk Thomas skal bruge tid på at problematisere dette yderligere. Jeg vil foreslå at Industriforeningen for Generiske Lægemidler tilslutter sig principperne i det prisloft, Lifs medlemmer er underlagt, og som betyder, at priserne ikke må stige over det niveau, der var gældende ultimo august 2006.

Jan Hylleberg
Viceadministrerende direktør ved LIF

Det er klart, at lægerne skal vide, hvilke typer lægemidler der udleveres til deres patienter på apoteket. Derfor kan man ikke skalte og valte med substitueringen, som Puk Thomas foreslår. Hensynet til patientsikkerheden og en faglig vurdering af, hvad der kan substitueres, betyder, at det er Lægemiddelstyrelsen, der - fra produkt til produkt, fra lægemiddelform til lægemiddelform - afgør, om der ud fra patientsikkerhedsmæssige grunde kan substitueres på apoteket. Et princip, som også sikrer, at patienterne bør få udleveret de bedste lægemidler med den letteste indikationsform. Alt andet virker urimeligt.

Tilslut jer prisloftet
Jeg synes ikke, Puk Thomas skal bruge tid på at problematisere dette yderligere. Jeg vil foreslå at Industriforeningen for Generiske Lægemidler tilslutter sig principperne i det prisloft, Lifs medlemmer er underlagt, og som betyder, at priserne ikke må stige over det niveau, der var gældende ultimo august 2006.

Lad mig afslutningsvist gøre opmærksom på, at Servier ikke er medlem af Lif.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Serup Hylleberg

Viceadministrerende direktør, Green Power Denmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1991), emba (CBS 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024