S og R: Privat DRG skal på plads nu

DRG-TAKST: Nu skal der laves en privat DRG. S kræver, at sundhedsministeren lever op til løftet i regeringsgrundlaget.
Der er behov for en privat DRG-takst, og det skal være nu, mener Socialdemokraterne og De Radikale.
Der er behov for en privat DRG-takst, og det skal være nu, mener Socialdemokraterne og De Radikale. Foto: colourbox.com
Maria Dalby

Der gives uden tvivl al for høj betaling. Vores vurdering er, at privathospitalerne skal have 70 pct. af DRG-taksterne. Ministeren har selv fået røde ører i forbindelse med operationer for fedme, hvor de jo indrømmer, at de får for meget betaling.

Jens Peter Vernersen
Sundhedsordfører for Socialdemokratiet
Fakta
Stop skævvridning - fair konkurrence

Regeringens egne rapporter dokumenterer, at de private sygehuse får alt for høj betaling for at behandle patienter på skatteborgernes regning under det udvidede frie sygehusvalg. Regeringen har nedsat et udvalg, som kan give de private sygehuse mulighed for at tjene bunker af penge i flere år frem. Socialdemokraterne vil i stedet give regionerne mulighed for at sende opgaven i udbud og lave kontrakter med de private sygehuse, som tilbyder lav pris og høj kvalitet.


Kilde: Fra S' udspil til finansloven
Der er uenighed om, hvorvidt DRG-taksten er sat for højt, når det kommer til betaling af de private hospitaler. Alle er enige om, at der
Dokumentation

Fra rapporten om vilkårerne for den udvidede fritvalgsordning:

"I DRG-taksterne indgår udgifter til bl.a. akutforpligtelser, forskning og uddannelse af personale, der ikke i samme omfang indgår i de private sygehuses omkostninger, mens DRG-taksterne omvendt ikke medregner forrentning og afskrivning samt udgifter til købsmoms og lønsumsafgift, som en privat udbyder nødvendigvis skal have dækket."

Regeringsgrundlaget:

Det fremgår af regeringsgrundlaget, at "der skal sikres størst mulig grad af fair konkurrence mellem offentlige og private sygehuse. Regeringen vil derfor arbejde for, at afregningen med private sygehuse skal afspejle forpligtelserne og rammevilkårene for private sygehuse".

Citat fra Dagens Medicin om fedmekirugi:

En af landets førende sundhedsøkonomer, professor Jes Søgaard, opfordrer politikerne til at gribe ind og sikre de offentlige og private hospitaler lige vilkår.

"Fedmekirurgien har udviklet sig til det værste eksempel på privat/offentligt samarbejde i sundhedsvæsenet. Vi ser en forskelsbehandling, hvor de offentlige sygehuse er underlagt krav til højt specialiseret behandling, som ikke gælder de private. Og vi ser en grov økonomisk forskelsbehandling, hvor privathospitalerne får en væsentligt højere betaling end de offentlige sygehuse for den samme behandling. Der bør være ens vilkår, for ellers dræner privathospitalerne de offentlige sygehuse for specialister inden for fedmekirurgien og andre specialer. Det er umuligt for de offentlige hospitaler at konkurrere på de vilkår," siger Jes Søgaard.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024