Rapport: Mindre tvang gennem isolation

PSYKIATRI: Sundhedsministeren er positiv over for et forslag om særlige isolationsstuer som alternativ til bælter og remmer.
Fakta

Tvang mod psykisk syge

Hvert år indlægges ca. 25.000 psykiatriske patienter - hver femte af dem udsættes for en eller anden form for tvang. Små 2.000 personer bliver hvert år tvangsfikseret og det sker ofte flere gange - i gennemsnit 3,5-4 gange om året. Hvert år er der 3.-4.000 tilfælde af fastholdelser.

Omkring 500 udsættes for medikamentel tvangsbehandling, mens der 4.-4.500 gange om året bliver der givet et beroligende middel med tvang.

Internationale sammenligninger af tvang er usikre, men sammenlagt ser nabolande som Norge, Sverige og Finland ud til samlet at anvende mere tvang end Danmark.


Kilde: Sundhedsstyrelsen: Tvangsforanstaltninger i psykiatrien - en udredning. 2009.

Brugen af tvang i psykiatrien er godt reguleret, og danske psykiatriske patienter udsættes for mindre tvang end patienter i vore nabolande, vurderer en rapport fra Sundhedsstyrelsen, der kommer efter kritik af bæltefikseringer fra Europarådets Torturkommite sidste år.

Men brugen af tvangsfikseringer kan begrænses yderligere, og her foreslår rapporten som en ny mulighed isolationsstuer. Udenlandske patienter, som kender dem, opfatter dem som et mindre indgreb end fastspænding.

Isolation kan enten bestå i at, at patienten låses inde i sin egen stue eller anbringes i et særligt indrettet rum.  

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024