Beredskab mod dræberinfluenza svækket

PANDEMI: Det stort indkøbte antivirus-medikamentet, som skulle hjælpe med at holde Danmark kørende, når den næste influenzapandemi rammer, har store resistensproblemer. 25.000 danskere kan dø.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Der er et stort hul i vores system i forhold til at beskytte os mod en influenzapandemi, og vi står mindre rustet, end vi gjorde for et halvt år siden. Hvis jeg skal være lidt negativ, så har vi ikke så meget at gøre godt med mod den influenza, som vi historisk set ved, vil ramme os.

Thomas Randrup Thomsen
Virus-ekspert
Fakta

Epedemi og Pandemi?  

Epidemi
Danmark rammes jævnligt at influenzaepidemier, hvor mange bliver syge. Få dør, og nogle smittede mærker kun svage eller ingen symptomer. Det skyldes, at mange influenzavira ligner hinanden, og kroppen er derfor delvist immun.

Pandemi:
Ved en influenza pandemi bliver flere syge og generelt er dødeligheden større. Det skyldes blandt andet, at virusen er ny derfor har kroppen intet forsvar.  Hvor dødelig pandemien er afhænger især af hvor farlig influenzaen er i sig selv. Under den spanske syge var det især sunde og raske mennesker som døde.

WHO's defination på en pandemi:

  • Introduktion af en for populationen hidtil ukendt sygdom.
  • Smitten spredes til mennesker og medfører alvorlig sygdom.
  • Smitten spredes nemt blandt mennesker.

Antivirus-medicinen, Tamiflu, der skulle forebygge og behandle, så samfundet ikke går i stå ved den næste indfluenzapandemi har allerede nu vist sig at have resistensproblemer.

Advarslen blev givet i starten af januar fra amerikanernes svar på Serum Instituttet.

Professor med speciale i vira og vacciner dr. med. Allan Randrup Thomsen, Københavns Universitet kalder situationen for alvorlig.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024