Debat

Privathospitaler: Vi stjæler gerne fra hinanden

DEBAT: Det er forkert, når Danske Regioner påstår, at genindførelsen af en måneds ventetidsgaranti vil ødelægge konkurrencen blandt privathospitalerne, skriver dagens debattør.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Download foto i høj opløsning

Jeg har været ansat på Altinget siden 2005. Jeg er netværks- og innovationsredaktør, men har tidligere været redaktør for Altinget: sundhed miljø, transport og social. Jeg er desuden vært på en stribe sundhedsrelaterede netværk og Altingets psykiatrinetværk. Ud over at udvikle nye tiltag på Altinget skriver jeg også sundhedspolitiske analyser og artikler.

Jeg er uddannet på DMJX i Århus og Hogeschool Van Utrecht i Holland. Under præsidentvalget i 2004 arbejdede jeg fire måneder for DR i Washington som researcher. Og jeg har været en tur forbi DR-Livsstil i Århus i 2005.

Jeg er delvist uddannet landmand og har været udstationeret to gange som FN-soldat.

 

 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Koch Pedersen 
Direktør, Sammenslutning af Privathospitaler & Privatklinikker i Danmark (SPPD)  

Formand for Danske Regioner Bent Hansen har gentagne gange ytret, at genindførelsen af 1. måneds ventetidsgaranti og regionerens udbud af sygehusbehandling er hinandens modsætning (se artikel i linkboks). Det er ganske enkelt ikke sandt.

Det udvidede frie sygehusvalg og udbud af sygehusbehandling kan sagtens gå hånd i hånd og regionerne bestemmer stort set selv omfanget af det udvidede frie sygehusvalg.

Intet modsætningsforhold
De kan blot lave direkte samarbejdsaftaler med private hospitaler, hvor de private inden for 4 uger skal behandle patienterne.

Det kan svare sig for det offentlige at sende behandlinger i udbud. Også for de private hospitaler, da udbud netop gør, at de private hospitaler så at sige kan stjæle kunderne fra hinanden. Derfor vil private hospitaler være enddog meget interesserede i at vinde udbud også med 1. måneds ventetidsgaranti.

Martin Koch Pedersen
Direktør, SPPD

Der er altså ikke et modsætningsforhold mellem udbud og det udvidede frie sygehusvalg.

Det kan svare sig for det offentlige at sende behandlinger i udbud. Også for de private hospitaler, da udbud netop gør, at de private hospitaler så at sige kan stjæle kunderne fra hinanden.

Derfor vil private hospitaler være enddog meget interesserede i at vinde udbud også med 1. måneds ventetidsgaranti.

Husk at sætte krav til kvalitet
Regionerne har sendt en række behandlinger i udbud og de seneste måneder har vist, at man kan spare mange penge ved at bruge den private kapacitet med større omtanke end bare ved at lade 1. måneds behandlingsgaranti udløse et besøg hos de private. 

Men regionerne skal selvfølgelig huske at stille kvalitetskrav bag, når der sendes behandlinger i udbud. Det er ikke nok udelukkende at vurdere på baggrund af pris.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024