Debat

Mad og medicin skal adskilles

DEBAT: Netop fordi mad ikke er medicin, bør kravene til anprisninger på fødevarer skærpes snarere end slækkes, mener formanden for Forbrugerrådet, Camilla Hersom.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Camilla Hersom
Formand for Forbrugerrådet

I Altinget d. 23. februar har Lisbeth Munksgaard fra Danisco et indlæg, hvor hun konkluderer, at mad ikke må ende med at opfattes som medicin. Jeg kan ikke være mere enig, og det er da glædeligt, at industrien er kommet til denne konklusion. Problemet er bare, at mad og medicin allerede er blevet grundigt sammenblandet i lovgivningen om Novel Food og sundhedsanprisninger. En lovgivning, som langt hen ad vejen følger industriens ønsker, men hvor Lisbeth Munksgaard kræver slækkelse af kravene til dokumentation for de funktionelle fødevarers virkning.

Funktionelle fødevarer
Danisco er en af verdens helt store producenter af funktionelle ingredienser. Derfor har Lisbeth Munksgaard naturligt nok interesse i, at dokumentationskravene for funktionelle fødevarer bliver så industrivenlige som muligt.  Det er allerede nu tilladt at markedsføre mad med medicinske egenskaber, så snart man har en såkaldt novel food godkendelse. Det er også lovligt at anprise mad som sygdomsforebyggende - og til en vis grad sygdomsbehandlende - hvis man har en godkendelse af anprisningen. Men set fra et forbrugerperspektiv er funktionelle fødevarer stærkt problematiske:

1. De færreste funktionelle fødevarer duer faktisk. De har i hvert fald ingen dokumenteret virkning. Og vi må fastholde at en udokumenteret anprisning er vildledning.

2. Vi risikerer at befolkningens opfattelse af en god varieret kost ødelægges. Det vil fortrinsvis være forarbejdede fødevarer, der kommer til at bære anprisningerne, for det er her de funktionelle ingredienser tilsættes. Vi kan derfor ende i en situation, hvor sunde basisfødevarer markedsføringsmæssigt får baghjulet af ernæringsmæssigt set ringere forarbejdede fødevarer.  

3. De funktionelle fødevarer, som faktisk har medicinske egenskaber, kan også give bivirkninger og betyde uheldige krydsvirkninger med anden medicin. Hvis denne type fødevarer tages i rigtig dosis, af den rigtige målgruppe og under lægelig vejledning, er der ikke noget problem. Men mad, der står i køkkenet, spises af alle, i de doser som passer til appetitten og sjældent under lægeligt opsyn. Det kan være farligt - ikke mindst for børn.

Dokumentation - en god idé
Forbrugerrådet mener derfor, at der er en rigtigt god grund til, at fødevareindustrien skal dokumentere deres påstande. Vi ser gerne en hel stribe funktionelle anprisninger på frugt & grønt, og vi arbejder for, at lødigheden af forarbejdede fødevarer, der kan bære anprisninger, er i orden.

Sundhedsanprisninger af funktionelle fødevarer er et skråplan, og vil i sidste ende være til fare for forbrugerne. Vi mener, at fødevarer, der bærer sundhedsanprisninger, bør sælges på apoteket - så signalværdien er forståelig: Dette er medicin - IKKE mad.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Hersom

Vicedirektør, Danske Regioner, bestyrelsesleder, Kvinfo
m.phil. i European Studies (Cambridge Uni. 1997), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024