Debat

Regler bremser generationsskifte i tandplejen

DEBAT: Ufleksible regler om, hvem der må være chef på en tandklinik, kan lukke tandklinikker, skriver Susanne Andersen, formand for Tandlægeforeningen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Andersen
Formand for Tandlægeforeningen

Dele af befolkningen risikerer i løbet af de kommende år at få længere til tandlægen alene på grund af ufleksible regler om, hvem der må være chef på en tandklinik. Især i landets tyndt befolkede områder er der en overhængende risiko for, at tandklinikker må lukke. Ikke fordi de unge tandlæger ikke vil overtage dem. Men fordi reglerne på området ikke tager højde for flaskehalsproblemer, som Tandlægeforeningen tidligere har gjort opmærksom på.

Afskaf fire-års-reglen
Reglerne siger, at man som tandlæge skal have optjent ret til at være klinikejer eller chef på en klinik inden for det offentlige senest fire år efter endt uddannelse. Hvis man ikke har nået det inden for fire år, må man ikke efterfølgende købe en tandlægepraksis eller blive leder af en klinik inden for den kommunale tandpleje. For at optjene retten skal man have arbejdet både med voksne og børn. Men der er simpelthen ikke ledige stillinger nok til, at alle de nyuddannede tandlæger kan nå at opfylde kravet om at behandle børn inden for fire år. Derfor vil vi i Tandlægeforeningen have afskaffet fire-års-reglen.

Rekrutteringsproblem
Konsekvensen af fire-års-reglen er, at en væsentlig del af de unge tandlæger ikke når at optjene retten til at overtage de mange tandklinikker, der bliver ledige, når de ældre tandlæger går på pension. Også inden for den kommunale tandpleje går mange ledere på pension i løbet af de kommende år. Her vil de ufleksible regler også skabe et rekrutteringsproblem, som vil vokse sig større og større.

Konsekvensen af fire-års-reglen er, at en væsentlig del af de unge tandlæger ikke når at optjene retten til at overtage de mange tandklinikker, der bliver ledige, når de ældre tandlæger går på pension.

Susanne Andersen
Formand for Tandlægeforeningen

Hvis Sundhedsstyrelsen ikke vil være med til at lempe reglerne, vil der være lederstillinger, der ikke kan besættes. Og især i landets yderområder risikerer tandlæger at måtte lukke deres klinikker, fordi de unge tandlæger ikke må overtage dem. Så der er grund til bekymring - ikke alene for de mennesker, der kan få lang vej til tandlægen, men også for tandsundheden som sådan.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Andersen

Ejer, Tandlægerne i Slotsarkaderne, fhv. formand, Tandlægeforeningen
cand.odont.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024