Rigsrevision kritiserer Sundhedsministeriet for sløvhed

KRITIK: Sundhedsministeriet er fodslæbende i forhold til at dokumentere sammenhæng mellem sundhedsforsikringer og kortere ventetider, mener Rigsrevisionen. Departementschef siger undskyld.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

"Jeg finder ikke fremdriften i sagen tilfredsstillende." Det er beskeden fra rigsrevisor Henrik Otbo til Statsrevisorene omkring Sundhedsministeriets arbejde med at analysere sammenhængen mellem ventetiderne på behandling på sygehusene, og så de arbejdsgiverbetalte, skattebegunstigede sundhedsforsikringer.

Notatet er opfølgning på den gennemgang af dele af sundhedsområdet, som Rigsrevisionen lavede i 2008, hvor deres konklusioner om overbetaling af privathospitalerne tog det meste af opmærksomheden.

Rigrevision vil have svar 
Rigsrevisionen undersøgte dog også dengang de arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer, som Fogh-regeringen gjorde ekstra attraktive ved at gøre dem skattefri for medarbejderne - modsat de fleste andre frynsegoder.
 
"Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget om ændring af ligningsloven, at ordningen vil have samfundsøkonomiske fordele, fordi der både spares penge til behandlingen af de pågældende, og fordi ventelisterne forkortes til gavn for de grupper i samfundet, der ikke kan betale for en behandling på et privathospital eller har en arbejdsgiver, som vil betale for en sådan behandling," skriver Rigsrevisionen, der i notatet noterer sig, at Sundhedsministeriet stadig ikke har lavet en analyse, der viser, at man rent faktisk har opnået denne gevinst.
Oppositionen og en række eksperter mener heller ikke, at den tabte skatteindtægt, som staten lider ved ikke at beskatte sundhedsforsikringerne, skaber markant kortere ventelister eller sparer samfundet for det tilsvarende beløb.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024