Hurtig diagnose kan redde tarmkræftpatienter

TARMKRÆFT: Risikoen for at dø er større for patienter, der venter længere end fem uger fra deres første lægebesøg, til de får stillet diagnosen, viser en ny undersøgelse.
Fakta

I slutningen af denne måned forsvarer Marie Louise Tørring sit omfattende ph.d.-projekt, der kortlægger konsekvenserne af forsinkede diagnoser for kræftpatienters overlevelse. Ph.d.-projektet omfatter en række store kræftformer såsom brystkræft, lungekræft, prostatakræft samt modermærkekræft, men allerede nu løftes sløret i en artikel i British Journal of Cancer for delresultatet vedrørende tyk- og endetarmskræftpatienters dødelighed ved forsinkede diagnoser.

Ph.d.-projektet omfatter i alt 1.128 patienter fra det tidligere Aarhus Amt, der fik konstateret kræft i perioden fra september 2004 og et år frem.

Af dem fik 268 konstateret tyk- eller endetarmskræft, og det er via grundige analyser af netop disse sygdomsforløb, Marie Louise Tørring nu kan dokumentere, hvordan de sene diagnoser påvirker risikoen for at dø inden for de første tre år.


Kilde: Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

En undersøgelse, der har fulgt 1.128 patienter, slår fast, at ventetiden har stor betydning, selv for kræftpatienter med langsomt voksende kræftformer.

"Selv for langsomt voksende kræftformer ser ventetid på udredning altså ud til at have betydning for overlevelsen," siger ph.d.-stipendiat Marie Louise Tørring fra Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet. Undersøgelsen slår fast, at det bør være slut med at undervurdere vigtigheden af en hurtig udredning.

Ventetiden har betydning
Der har tidligere hersket tvivl om, hvorvidt ventetiden har nogen betydning for sygdoms-behandlingsforløbet for tyktarms- og endetarmskræftpatienter, fordi sygdommen er en langsomt voksende kræftform, der kan være årtier om at udvikle sig til et stadie, der giver symptomer.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024