Regioner samarbejder om nyt sygehusbyggeri

SYGEHUSE: Samarbejde og erfaringsudvikling er i centrum, når regionerne i de kommende år skal bygge nye sygehuse og renovere de eksisterende.
Regionerne går sammen om at sikre, at de deler samme viden og erfaringen om sygehusbyggeri.

Derfor har regionerne defineret 11 pejlemærker for en fælles indsats, som blandt andet dækker over medicin, totaløkonomiske sammenhænge og sporbarhed af apparatur, udstyr, patienter og personale. Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), mener, at det er en god idé, at regionerne intensiverer deres samarbejde og erfaringsudvikling om nyt sygehusbyggeri.

"Der er en lang række områder, hvor regionerne gerne vil opnå en synergieffekt ved at blive endnu bedre til at lære af hinandens erfaringer og ved mere systematisk at gå sammen om at udvikle nye fælles løsninger. Nu er vi nået til et sted i byggeprocessen, hvor det giver god mening at opruste dette arbejde," siger han i en pressemeddelelse.

Dokumentation
Regionernes 11 pejlemærker

Fælles indkøb
Hvor det giver mening, skal regionerne købe fælles ind til sygehusbyggerierne. I første omgang udarbejder regionerne en bruttoliste på teknisk inventar, hvor det kunne være hensigtsmæssigt at etablere fælles indkøb eller opgaver, der kan sendes i fælles udbud.

Medicin
Regionerne deler viden og udveksler erfaringer om håndtering af medicin på hospitalet. Og afdækker mulighederne for fælles løsninger for medicinforsyning og -produktion.

Transportteknologier
Regionerne ønsker at fremme automatiseret transport på de nye sygehuse. Det drejer sig f.eks. om at afdække behov og muligheder, hvordan teknologien kan optimere driften - og om hvilke fordele og ulemper, der er ved forskellige modeller for transportteknologi.

Sterilgodsproduktion
Regionerne undersøger perspektiver og muligheder for fælles sterilgodsproduktion og -håndtering.

Udvikling af dynamisk virtuelt hospital
Regionerne ønsker at udvikle et dynamisk virtuelt hospital, hvor den aktuelt bedste og nyeste viden for hvert enkelt område i et hospital beskrives og gøres tilgængeligt.

Totaløkonomiske sammenhænge
Regionerne ønsker at udvikle fælles analyse- og beregningsmodeller, som byggeprojekterne kan bruge til at analysere samspillet mellem drift og anlæg. Der skal også arbejdes med at udvikle målbare effektivitets- og kvalitetsmål for driften af de nybyggede sygehuse.

Etablering af aktuel best practice på rumniveau
Regionerne ønsker at definere best practice for, hvordan de forskellige typer af rum på sygehuse indrettes.

Fælles redskaber til byggeprocessen
Regionerne ønsker at udvikle fælles redskaber til brug for byggeprocessen. Det kan f.eks. være fælles CAD-manual, kalkulationsmodeller til kvadratmeterpriser og styringsværktøjer.

It-støttet kontakt med patienter og pårørende
Regionerne undersøger, i hvilken grad vi kan bruge nye it-løsninger til at optimere den tid, vi har med patienten, f.eks. ved at frigøre mere tid til pleje af patienten. Regionerne vil søge inspiration fra andre brancher.

Sporbarhed af apparatur, udstyr, patienter og personale
Regionerne undersøger, om der er gevinster i form af højere kvalitet og større effektivitet ved at anvende chipteknologi til at spore teknisk udstyr og evt. også patienter og personale.

It-støttet samarbejde med primær sektor og praksissektor
Regionerne ønsker at undersøge, hvordan it og især telemedicin kan understøtte samarbejdet mellem sygehuse, primærsektor og praksissektor. I første omgang skal omfanget inden og uden for hospitalet afdækkes, så de bygningsmæssige aspekter kan blive afklaret.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024