3.000 danske liv skal reddes på hospitalerne

NYHED: Operation Life skal redde liv. Det er Dansk Selskab for Patientsikkerhed, der har skudt kampagnen i gang. På 18 måneder skal 3.000 dødsfald forebygges på sygehusene i Danmark.
Operation Lifes maskot hedder Leif og skal få hospitalerne til at forebygge dødsfald.
Operation Lifes maskot hedder Leif og skal få hospitalerne til at forebygge dødsfald.
Maria Dalby

Regeringen har med kvalitetsreformen sat fokus på kvalitet. Det harmonerer arbejdet med patientsikkerhed meget godt med. En ting, som vi især skal være opmærksomme på, er at få inddraget den viden, som patienterne sidder inde med. 20 pct. oplever eksempelvis fejl under indlæggelsen, og det er de fejl, som vi skal til livs.

Kristian Ebbensgaard
Formand for regionsråd Sjælland
Fakta

De seks fokusområder:

Mobilt akut-team
Et mobilt akut-team er hele den organisation, der omgiver den kritisk syge patient uden for intensiv afdeling. Målet med mobilt akut-team er at forebygge hjertestop og organsvigt hos patienter udenfor intensivafdelinger.

Medicinafstemning
Medicinafstemning omfatter en struktureret procedure, hvor patientens medicinliste sammenlignes med lægens ordinationer i forbindelse med indlæggelser, udskrivelser og overflytninger. Formålet med medicinafstemning er at reducere antallet af fejl i medicinordinationer i overgange i patientforløb.

AMI-pakken
AMI-pakken omfatter den initiale PCI behandling, den efterfølgende medicinske behandling af AMI-patienten under indlæggelse. Målet med AMI-pakken er at reducere dødeligheden efter blodprop i hjertet.

CVK-pakken
CVK-pakken omfatter anlæggelse af CVK og daglig vurdering af indikation. Målet med CVK-pakken er at reducere antallet af sygehuserhvervede infektioner relateret til centrale venekatetre.

Respiratorpakken
Respiratorpakken omfatter en række observationer og interventioner, der dagligt gennemføres hos respiratorpatienter. Målet med respiratorpakken er at reducere dødeligheden i forbindelse med komplikationer til respiratorbehandling, herunder respirator-associeret lungebetændelse og blodprop i venerne.

Sepsis-pakken
Sepsis-pakken er et samarbejde mellem Operation Life og den danske del af den internationale kampagne Surviving Sepsis Campaign. Hensigten med samarbejdet er at skabe synergi mellem de to kampagner.


Kilde: Operation Life
Nu får de danske hospitaler hjælp til at forebygge dødsfald. Det sker ved at sætte fokus på seks områder, hvor der findes viden, som kan forhindre dødsfaldene. Det kan eksempelvis være, hvordan man undgår, at patienter i respirator får lungebetændelse.
"En frivillig hjælp, som de ikke kan sige nej til," sagde repræsentanter for de danske regioner, da de mandag deltog i den konference, som skød kampagnen i gang.

"Der er ingen, der har sagt, at det er let. For så var det ikke nødvendigt med den her kampagne," siger Beth Lilja Pedersen, der er sekretariatsleder for Dansk Selskab for Patientsikkerhed (DSP).

I USA har en lignende kampagne reddet over 122.000 liv på 18 måneder. Nu er resultatet omsat til danske forhold, og derfor tror Dansk Selskab for Patientsikkerhed, at 3.000 danske liv kan reddes inden for de næste 18 måneder.

Målet er næsten nået
Målet er, at tre fjerdedele af de danske sygehuse skal melde sig til projektet, men selvom kun få hospitaler havde meldt sig til projektets start, var målet allerede nået, da dagen var omme. Det viser hjemmesiden, hvor 33 ud af 38 danske hospitaler har tilsluttet sig kampagnen. Det var også meldingen fra de forskellige regioner, da de fortalte om, hvilke hospitaler ville deltage.

Region Midtjylland kunne således melde, at alle syv hospitaler har tilmeldt sig, men det er forskelligt, hvor mange af de seks indsatsområder, som hospitalerne vil deltage i.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024