Afgående PLO-direktør: Når lægerne siger nej, kommer det i den sorte bog

De praktiserende læger bliver smidt på porten, hvis de for ofte siger nej til nye opgaver. Ny fusion kan gøre Lægeforeningen overflødig, Sundhedsministeriet er udbrændt og Finansministeriet er universalnøglen til ny sundhedsreform, vurderer snart tidligere PLO-direktør Jonatan Schloss i dette afsnit af Politisk Stuegang.

I løbet af corona-pandemien har jeg fået vished for, at det magiske pengetræ alligevel findes, siger PLO's afgående direktør Jonatan Schloss (th).
I løbet af corona-pandemien har jeg fået vished for, at det magiske pengetræ alligevel findes, siger PLO's afgående direktør Jonatan Schloss (th).Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det er korrekt, når tidligere departementschef Per Okkels i et interview konkluderer, at landets praktiserende læger er eneste private aktør i Danmark med veto-ret i sundhedspolitikken.

Men for mange tryk på veto-knappen i forhandlingerne med det offentlige kan ende med en  samlet fyreseddel til landets 3.400 alment praktiserende speciallæger, advarer afgående PLO-direktør Jonatan Schloss. Han stopper efter fem år i PLO for at blive direktør i KL. 

”Jeg har haft denne snak med PLO’s bestyrelse mange gange. Hver gang PLO siger nej, så bliver det noteret i en sort bog. Og når du har sagt 'nej' tilstrækkeligt mange gange, så bliver du smidt ud,” siger Jonatan Schloss i seneste udgave af Politisk Stuegang.

Med i programmet er også tidligere projektchef i Vive Sidsel Vinge og Leif Vestergaard Pedersen, der er tidligere direktør i Region Midtjylland og Kræftens Bekæmpelse.

Tænk på politikerne som patienter
Jonatan Schloss understreger, at han ikke anbefaler de praktiserende læger at sige ja til alt, som myndigheder og politikere ønsker, at lægerne tager sig af.

Og han forsvarer i programmet de læger og den organisation, som han snart forlader. Men han har dog endnu et godt råd til PLO og medlemmerne.

PLO skal i samarbejdet med det offentlige bruge det klassiske lægegreb: Sæt dig i patientens sted.

”Når de praktiserende læger synes, at sundhedsministeren, departementschefen eller regionerne er dumme. Så er min opfordring, sæt jer i deres sted. Hvorfor mener de, som de gør? Forstå jeres modpart. Ellers får I ikke selv det, som I vil have,” siger Jonatan Schloss, der også giver sit bud på, hvorfor lægerne i disse år kan være svære at få med på nye opgaver.

Glemte selv almen praksis som sygehusdirektør
Hør også Jonatan Schloss kritisere sit 'yngre jeg', hvor han som sygehusdirektør stort set ignorerede de praktiserende læger.

”Jeg fokuserede på at optimere sygehusdriften og holde budgetterne og alt det, man kan blive fyret for. Jeg tænkte ikke på, hvad de praktiserende læger eller kommunerne havde brug for. Med få undtagelser så er jeg bange for, at det stadig er billedet blandt landets sygehusdirektører,” siger Jonatan Schloss. Han roser dog Sygehus Lillebælt, der ifølge ham aktivt arbejder på at være bedre til samarbejde med kommuner og praktiserende læger.

Sundhedsministeriet er slidt op 
I programmet vurderer Jonatan Schloss desuden, at det har lange udsigter med en sundhedsreform, som reelt flytter noget.

Ifølge ham er spørgsmålet om, hvem der skal styre samarbejdet mellem sygehuse, almen praksis og kommuner en mindre detalje. Det afgørende element i en sundhedsreform er en plan for, hvilke opgaver og hvor mange penge der skal flyttes ud fra sygehusene.

”Det er kun Finansministeriet, der kan drive den proces,” siger Jonathan Schloss. Han vurderer, at Finansministeriet pt ikke har fået Statsministeriets velsignelse til at kaste sig over denne opgave.    

Sundhedsministeriet vurderer han at være ”brændt sammen” på grund af corona-pandemien, så alt for mange chefer på alle niveauer har forladt ministeriet.  

I programmet kan du også høre, hvorfor landets jordemødre skal have månedens hjerneblødning, og hvorfor Sidsel Vinge mener, flytningen af ældreområdet til Astrid Krag også er kandidat til programmets hjerneblødning.

I programmet taler de også om:

  • Hvordan fik Svend Særkjær som regionsdirektør i Hovedstaden efter dage forbedret samarbejdet med de praktiserende læger?
  • Hvilke problemer venter den nye regionsdirektør i Region Hovedstaden?
  • Region Hovedstaden - hvorfor er den region så svær at styre?
  • Jagten på nye direktører for Lægeforeningen og PLO
  • Da Jonatan Schloss fandt det magiske pengetræ
  • Hvorfor kan Lægeforeningen miste sin betydning, hvis Yngre Læger og Overlægeforeningen fusionerer?
  • Hvorfor tror dagens gæster ikke på et fornuftsægteskab mellem PLO og de andre praktiserende speciallæger?
  • Er de nye overenskomster for sygehuslægerne et eksempel på, hvorfor Overlægerne og Yngre Læger måske ikke blive enige om en fusion?

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonatan Schloss

Kommunaldirektør, Egedal Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024