Sundhedsanalytiker: Her er de vigtigste nedslag i eksperternes bud på en sundhedsreform

Sundhedsstrukturkommissionen har præsenteret sine anbefalinger til fremtidens sundhedsvæsen. Altingets sundhedsanalytiker guider dig gennem de vigtigste spørgsmål og svar.

I august eller september forventes regeringen at præsentere sit eget udspil til en sundhedsreform, som skal forhandles med Folketingets partier.
I august eller september forventes regeringen at præsentere sit eget udspil til en sundhedsreform, som skal forhandles med Folketingets partier.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Den lange ventetid er slut. 

Tirsdag præsenterer Sundhedsstrukturkommissionen de input til fremtidens sundhedsvæsen, som SVM-regeringen har bestilt, og som sundhedsaktører har afventet med tilbageholdt åndedræt. 

Ifølge Altingets sundhedsanalytiker, Ole Toft, ventes anbefalingerne at sætte gang i de største reformer af sundhedsvæsenet i 20 år. Reformer på niveau med dem, der blev gennemført i 2006, hvor man reducerede antallet af kommuner fra 271 kommuner til 98 og 14 amter blev til fem regioner. 

"Hver gang man spørger danskerne om, hvilket politisk emne de er mest optaget af, svarer klart og tydeligt, at det er sundhedsvæsenet. Regeringen skriver også i sit regeringsgrundlag, at det er en hovedprioritet," siger han og fortsætter:

"Sundhedsvæsnet er det største velfærdsområde med over 150.000 ansatte i regioner og kommuner og en årlig udgift på langt over 200 milliarder. Det er de helt store tandhjul, kommissionen piller ved. Sundhedsvæsnet bliver ikke ukendeligt med disse forslag, men det vil være en række markante forandringer."

Men hvad er det, kommissionen lægger op til? Det forklarer Altingets sundhedsanalytiker herunder, ligesom han giver sit bud på, om regionerne overlever, og hvor de største politiske knaster vil opstå internt i regeringen.

Jeg tror ikke, at regeringen vælger den såkaldte Løkke-model med et statsligt eller nationalt styret sundhedsvæsen

Ole Toft
Sundhedsanalytiker, Altinget

De vigtigste nyheder

Ole Toft, hvad er det vigtigste element i eksperternes anbefalinger?

"Det er svært fælde dom over, men de kommer helt konkret med forslag til tre nye forvaltningsmodeller. I to af modellerne lægges der op til at nedlægge de fem regioner."

"Hvis vi begynder med de to første modeller. I model 1 erstattes de nuværende fem regioner af otte-to såkaldte sundheds- og omsorgsregioner. Ligesom med de nuværende regioner vil de også få folkevalgte politikere."

"Model 2 er stort set identisk, men med den forskel at der ikke vil sidde nogle direkte folkevalgte. Her er de otte-ti sundheds- og omsorgsregioner i stedet styret centralt af staten. Model 2 er den, der ligger sig mest op af det, Moderaterne gik til valg på."

"Og så er der model 3. Her beholder man groft sagt den struktur, der er i dag."

"I model 1 og 2 nedlægger man de 21 sundhedsklynger, som er rundt om de 21 akuthospitaler i Danmark. Og det, der er mest markant, er, at man lægger op til at lade de otte-ti nye sundheds- og omsorgsregioner overtage enten lidt, en del eller en stor del af det kommunale sundheds- og ældreområde."

Er der andet, der er særligt vigtigt? 

"Kommissionen fremlægger også en stribe anbefalinger, som kan indføres, uanset hvilken model der vælges. De lægger op til en revolution hos landets alment praktiserende læger med flere penge, men også langt mere offentlig styring af de såkaldte familielæger, som er selvstændigt erhvervsdrivende."

"En anden stor nyhed er, at de anbefaler en såkaldt sundhedsplan, som skal sikre, at sundhedsvæsnet uden for sygehusene skal vokse mere end sygehusvæsenet. Og at antallet af læger skal fordeles mere jævnt geografisk. Ingen af dele er nemme at gennemføre i praksis."

Læs også

Det interne slag i regeringen

Hvordan vil regeringen tage imod anbefalingerne?

"Jeg tror, man er overordnet godt tilfredse med anbefalingerne. Kommissionen har i det store hele været tro mod opgaven, de fik stillet. Det egentlige problem er, at Moderaterne grundlæggende ønsker en anden styring af sundhedsvæsenet end Venstre og Socialdemokratiet."

"Uanset hvad så kommer regeringen ikke til at vælge én af modellerne. Det vil formentlig blive en hybrid, hvor man lader sig inspirere af elementer fra dem alle tre. Det samme gælder de anbefalinger, der går på tværs af de tre modeller for forvaltningen af sundhedsvæsenet. Her kommer man heller ikke til at implementere rub og stub."

Tror du, regionerne bliver nedlagt?

"De kommer i hvert fald til at ændre navn og få justeret deres opgaver. Og formentlig også deres antal. Men jeg tror ikke, at regeringen vælger den såkaldte Løkke-model med et statsligt eller nationalt styret sundhedsvæsen, som den der er skitseret i model 2."

Hvor kommer de store uenigheder til at være? 

"Lars Løkke Rasmusen gik til valg på at få et nationalt drevet sundhedsvæsen. Men det gjorde Venstre og Socialdemokratiet ikke. De ytrede ikke ønske om en stor reform, der ændrer markant på regionerne. Spørgsmålet er, om de vil se sundheds- og omsorgsregionerne som et godt alternativ til de nuværende regioner."

"Kommunerne vil til gengæld bekæmpe det med næb og klør, hvis regeringen beslutter at flytte en stor luns da det kommunale sundheds- og ældreområde over i de otte-ti sundheds- og omsorgsregioner. Moderaterne har ikke et politisk bagland i hverken regionerne eller på borgmesterposterne, men det har regeringspartnerne."

"Lige nu har Socialdemokratiet og Venstre begge elendige meningsmålinger, og med et kommunalvalg til næste år kan det hurtigt blive et problem, hvis deres respektive baglande begynder at lave ballade på de indre linjer og i medierne."

De næste skridt

Nu er anbefalingerne præsenteret. Hvad er næste skridt?

"Nu sender regeringen anbefalingerne i høring. Og i august eller september kommer regeringen så med sit eget udspil, som skal forhandles med Folketingets partier. I det nye folketingsår skal der så vedtages den lovgivning, som forliget om en kommende sundhedsreform vil kræve."

Hvor lang tid går der, før borgerne vil opleve mærkbare ændringer af sundhedsvæsenet? 

"Der kan gå op til tre-fem år, før man som patient vil kunne mærke forandringerne. Og før det hele er fuldt implementeret, kan der godt gå syv-otte år. Det er ikke noget, der sker i morgen."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sundhedspolitisk analytiker og journalist
journalist (Danmarks Journalisthøjskole)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024