Debat

Behandlingsgaranti fører til skæv prioritering

DEBAT: Den generelle behandlingsgaranti truer det solidariske sundhedsvæsen, hvor patienter med alvorlige sygdomme skal behandles først, og hvor vi får mest sundhed for pengene
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Lund
Formand for Danske Patienter

Der var ingen ende på valgløfterne fra næsten alle sider under seneste valgkamp. Et af regeringens løfter var en generel behandlingsgaranti i det offentlige sygehusvæsen på én måned, frem for to måneder, og nu bliver løftet til virkelighed. Fra den 1. oktober 2007 har alle patienter, uanset hvilken sygdom de skal behandles for, ret til behandlingsstart inden for fire uger. Desværre!

I det sundhedsfaglige miljø er der udbredt enighed om, at behandlingsgarantien vil føre til en uheldig, skæv prioritering mellem patientgrupperne. Danske Patienter tilslutter sig denne kritik.

Glem markedstanken
Regeringen har lanceret behandlingsgarantien som en serviceforbedring, men samtidig ikke lagt skjul på, at garantien skal føre til mere konkurrence mellem de offentlige sygehuse og privathospitalerne, og dermed endnu større effektivitet i sygehussektoren. Men ifølge OECD har Danmark i forvejen et af verdens mest effektive sundhedssystemer, så vi bør glemme markedstanken for en stund og primært koncentrere os om at sikre den bedste behandlingskvalitet og patienttilfredshed. Disse mål når vi ikke ved at skære alle patienter over én kam.

Vi bør glemme markedstanken for en stund og primært koncentrere os om at sikre den bedste behandlingskvalitet og patienttilfredshed. Disse mål når vi ikke ved at skære alle patienter over én kam.

Torben Lund
Formand for Danske Patienter

Det er åbenlyst, at patienter med alvorlige lidelser, som truer liv og helbred, har et behov for hurtig forundersøgelse og behandling, mens andre patienter med småskavanker og mindre generende sygdomme nemmere kan vente på behandling. For visse patienter kan det endda være en fordel, at der går et par måneder eller mere fra diagnosticering til operation. Det er derfor både fornuftigt og nødvendigt at prioritere mellem de forskellige patientgrupper, således at ventetiden for de alvorligt syge patienter forkortes - både når det drejer sig om forundersøgelse og behandling.

Solidarisk sundhedsvæsen
Derfor er Danske Patienter også godt tilfreds med, at regeringen har nedsat ventetiden for kræftpatienter og visse hjerte-kar-patienter. Det er et skridt i den rigtige retning, men skridtet bør tages fuldt ud. Vi må holde fast i det solidariske sundhedssystem, hvor de patienter, der har størst behov, tilgodeses først, og hvor vi får mest trivsel og sundhed for pengene. Det får vi ikke med en generel behandlingsgaranti, som vil føre patienter, personale og penge over til de dyre privathospitaler, på bekostning af en i forvejen trængt sundhedssektor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Lund

Fhv. minister (S) & MF, fhv. MEP
cand.jur. (Aarhus Uni. 1976)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024