Kommentar af 
Bent Madsen

Boligpolitik skal få sundhed tættere på borgerne 

På en lang række parametre er sundhedstilstanden ringere blandt borgere, der bor alment. I tråd med regeringens sundhedsudspil, er det en oplagt tanke, at der skal være sundhedsfaciliteter i boligområderne nær de borgere, som har de allerstørste sundhedsudfordringer, skriver Bent Madsen. 

Regeringens udspil har overskriften "Sundhed tæt på dig", og det er lige præcis det, som det drejer sig om. Nemlig at sundhedsydelserne skal nærmere ud til de enkelte borgere.
Regeringens udspil har overskriften "Sundhed tæt på dig", og det er lige præcis det, som det drejer sig om. Nemlig at sundhedsydelserne skal nærmere ud til de enkelte borgere.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Bent Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Overskriften på dette debatindlæg kan måske undre. Hvad hulen skal man nu blande det sammen for?

Men som jeg vil argumentere for, så er sammenhængen indlysende, og lige nu står vi en politisk situation, hvor det giver sindssygt god mening, at tænke sundhedspolitikken og boligpolitikken sammen.

Noget vi nogle steder i den almene sektor faktisk har øvet os på i mange år. Herom senere.

Som det er alle bekendt, er fremtidens sundhedsvæsen til intens forhandling.

Borgerne, der bor alment, har for eksempel dobbelt så høj sandsynlighed for kroniske sygdomme som type 2-diabetes og KOL, i sammenligning med resten af befolkningen.

Bent Madsen
Administrerende direktør, Danmarks Almene Boliger

Regeringens udspil har overskriften "Sundhed tæt på dig", og det er lige præcis det, som det drejer sig om. Nemlig at sundhedsydelserne skal nærmere ud til de enkelte borgere. 

SDU har for BL opgjort sundhedstilstanden for den million af borgerne i Danmark, som bor i almene boliger.

Resultatet er, at vi kan se en markant ulighed i sundhedstilstanden: Borgerne, der bor alment, har for eksempel dobbelt så høj sandsynlighed for kroniske sygdomme som type 2-diabetes og KOL, i sammenligning med resten af befolkningen.

Også på en lang række andre parametre er sundhedstilstanden ringere blandt borgere, der bor alment.

Det skyldes selvfølgelig ikke, at man bliver syg af at bo i en almen bolig. Det afspejler derimod, at den almene boligsektor tager et stort socialt ansvar og også huser de borgere, der har de største helbredsudfordringer.

I tråd med regeringens udspil "Sundhed tæt på dig" er det en oplagt tanke, at der skal være sundhedsfaciliteter i boligområderne nær de borgere, som har de allerstørste sundhedsudfordringer. 

Netop de tanker blev allerede gjort tilbage omkring 2012 i boligområdet Aalborg Øst, hvor man som led i en renovering af boligområdet opførte et sundhedshus med tolv klinikker, apotek, fitness og meget mere.

Læs også

Før sundhedshuset blev opført var der ikke en praktiserende læge i området, nu er der blandt andet hele seks lægeklinikker. 

Og det har været en kæmpe succes, som også har bidraget til, at boligområdet er blevet en integreret del af Aalborg by, hvor sundhedstilbuddene i sundhedshuset benyttes af borgere både i og udenfor boligområdet.

Det skal resten af Danmark lære af.

For i takt med, at vi bliver ældre og får flere sundhedsudfordringer, inklusiv flere kroniske lidelser, og i stigende grad bor alene og får sværere ved at tage langt hen til et sundhedstilbud, bliver nærhed i sundhed endnu vigtigere.  

I boligområdet Axelborg i Horsens er man i færd med at tackle denne udfordring i forbindelse med, at der nu igangsættes en stor renovering.

Nogle af de traditionelle familieboliger omdannes til bofællesskaber, så de ældre borgere i boligområdet får tidssvarende boligforhold med god tilgængelighed, der også forebygger ensomhed. 

Fælles for disse projekter er, at de ikke kan gennemføres, før der laves en boligaftale i Folketinget, der sætter rammerne for Landsbyggefondens renoveringer og sundhedsinvesteringer.

Bent Madsen
Administrerende direktør, Danmarks Almene Boliger

Samtidig opdateres det eksisterende fælleshus med en række klinikker og dermed nære sundhedsfaciliteter, som både skal bruges af borgerne i boligområdet og i de omkringliggende kvarterer. 

Dermed får de ældre tryghed for behandlingsmulighed nær deres bolig, som kan forebygge unødige indlæggelser, der er strabadserende og måske direkte risikofyldte for nogle ældre grundet smitterisiko.

Det er godt for borgerne, men samfundsøkonomisk er det således også en god ide. 

Lige nu er der mange andre eksempler, hvor kommuner og boligorganisationer helt konkret samarbejder om at få etableret lokale sundhedsfaciliteter og tilpasse boligmassen de kommende demografiske behov.

Det gælder for eksempel i Varde, Grindsted, Fredericia, Holstebro for blot at nævne nogle få, hvor der er helt konkrete projekter, der står klar til at blive realiseret.  

Men … og der er et stort og vigtigt MEN … fælles for disse projekter er, at de ikke kan gennemføres, før der laves en boligaftale i Folketinget, der sætter rammerne for Landsbyggefondens renoveringer og sundhedsinvesteringer.

Pengene i Landsbyggefonden indbetaler beboerne selv i den almene sektor – hverken stat eller kommuner bidrager – men det kræver en folketingsbeslutning at aktivere midlerne. 

Det er her den ny sundhedspolitik hænger afgørende sammen med boligpolitikken.

Forhandlingerne om en boligaftale kan starte i oktober og afsluttes i november.

Læs også

Sådan et forløb er set før, og det har den fordel, at der i løbet af 2025 kan udarbejdes konkrete projekter i mange af landets kommuner, som også kan være en inspiration i et kommende kommunalvalg.

En aktiv boligpolitik inkluderer også sundhedsrenoveringer.

Det vil være et stærkt supplement til regeringens sundhedsudspil, hvor der er afsat 3,5 milliarder kroner til forskellige lokale sundhedsfaciliteter.

Dermed kan den nære sundhed yderligere styrkes omkring boligområder med mange ældre og dem med kroniske lidelser.

Der er over 7.500 almene boligafdelinger over hele landet. Så alle forudsætninger er til stede for, at sundheden kan komme langt tættere på de syge.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Madsen

Adm. direktør, BL - Danmarks Almene Boliger
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024