Debat

Dansk Tandsundhed: Kommission for robusthed i sundhedsvæsenet skal huske tandplejen

Vi håber, Søren Brostrøm vil kigge i retning af det tandlægefaglige område, når pladserne i kommissionen skal besættes. For den danske tandsundhed kræver behandlinger i den rette kvalitet. Og det kan vi kun med flere tandlæger og tandplejere, skriver Jens Mondrup. 

Selvom der på klinikkerne investeres markante summer i nyt og bedre udstyr, så kommer vi ingen vegne uden flere tandlæger og tandplejere, som vi desværre har stor mangel på allerede nu, skriver Jens Mondrup.
Selvom der på klinikkerne investeres markante summer i nyt og bedre udstyr, så kommer vi ingen vegne uden flere tandlæger og tandplejere, som vi desværre har stor mangel på allerede nu, skriver Jens Mondrup.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi skal have forebyggelse højere på dagsordenen, og sundhedsvæsenet skal gøres mere robust. Det er blandt hovedbudskaberne fra regeringen i det længe ventede udspil til en sundhedsreform. Fra Dansk Tandsundheds side kan vi umiddelbart tilslutte os, at særligt forebyggelse skal højere på den politiske dagsorden. For bedre tandsundhed rimer om noget på forebyggelse.

Siden den obligatoriske skoletandpleje blev indført i begyndelsen af 1970’erne har vi kunnet se, hvordan tandsundheden gradvist er blevet bedre og bedre for danskerne.

I 2017 kunne vi konstatere et rekordlavt antal tandløse ældre (blot 3 procent), og vi kan se, hvordan investeringer i nyt udstyr sikrer patienterne bedre og mere specialiserede behandlinger, som naturligvis er en nødvendighed, når folk bevarer deres tænder i længere tid.

Endeligt er en god tandsundhed også med til at forebygge alvorlige sygdomme som både diabetes og cancer, og vi får stadig nye muligheder for at screene patienterne, så vi kan fange sygdomstegn så tidligt som muligt. 

Stor mangel på robusthed på tandsundhedsområdet

Tandsundhedsområdet har desværre en tendens til at gå under radaren, når vi diskuterer forebyggelse og robusthed. Selvom potentialet er der, og vi har akut mangel på tandlæger og tandplejere, virker der til at være en forventning om, at erhvervet uden videre kan fortsætte med at levere gode resultater.

Selvom vi har akut mangel på tandlæger og tandplejere, virker der til at være en forventning om, at erhvervet uden videre kan fortsætte med at levere gode resultater

Jens Mondrup
Formand, Dansk Tandsundhed

Selvom der på klinikkerne investeres markante summer i nyt og bedre udstyr, som giver patienterne stadigt bedre behandlingsmuligheder, så kommer vi ingen vegne uden flere tandlæger og tandplejere, som vi desværre har stor mangel på allerede nu.

Det bliver kun værre i takt med den demografiske udvikling, hvor der frem mod 2030 vil ske en markant stigning i antallet af ældre patienter, som vil få behov for flere specialiserede behandlinger. Samtidig anslår Sundhedsstyrelsens egne prognoser, at der vil mangle hele 355 tandlæger i 2030, og selv optaget af tandlæger er blevet øget en anelse, vil det overhovedet ikke være tilstrækkeligt til at dække det kommende forebyggelses- og behandlingsbehov.

Problemet ser vi allerede nu, hvor det er svært at finde tandlæger i yderområderne, og det er en potentiel bombe under folkesundheden. For det er særligt i yderområderne, at vi også ser lavere patienttilslutning og større behandlingsbehov. Denne udvikling har vi ikke råd til at ignorere.

Bring tandsundhed ind i kommissionen

Sundhedsminister Magnus Heunicke meldte i forrige uge ud, at arbejdet med en politisk aftale for voksentandplejen vil blive genoptaget til efteråret. Her er en oplagt forudsætning for en fremtidig aftale, at vi også har en plan for robusthed i tandplejen.

Derfor håber vi, at Søren Brostrøms også vil kigge i retning af det tandlægefaglige område, når pladserne i kommissionen skal besættes. For, hvis tandsundhed fortsat skal være et relevant forebyggelsesredskab, kræver det, at vi kan levere behandlinger i den rette kvalitet. Og det kan vi kun, hvis vi uddanner tilstrækkeligt med tandlæger og tandplejere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024